Izvor: eKapija | Sreda, 26.12.2018.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Praktična znanja kao osnov za privlačenje investitora - U planu formiranje centra kompetencije u Beogradu

(Foto: Beoinfo)
Član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević razgovarao je u utorak (25. decembra 2018. godine), u Naučno-tehnološkom parku Beograd, sa predstavnicima kompanije Festo Srbija, o formiranju jednog ili više centara kompetencije za tehničke nauke, prenosi Beoinfo.

Prema rečima Petronijevića, glavni problem sa kojim se strani investitori susreću u Srbiji je nedostatak kvalitetnog kadra.

S tim u vezi, centri kompetencije su institucije koje bi polaznicima pružile praktična znanja i rad na savremenoj opremi, ali i sertifikate kojima se lakše dolazi do zaposlenja.

Petronijević je rekao da je konačni cilj razgovora izgradnja centra kompetencije, odnosno institucija koje bi se bavile osposobljavanjem radne snage za rad na savremenim postrojenjima, kako bi se rešio problem nedostatka adekvatnog kadra.

– Grad Beograd želi da ima centar kompetencije na svojoj teritoriji, ali će u dalje razgovore svakako biti uključena i nadležna ministarstva, kao i premijerka Ana Brnabić. Praktično obrazovanje kadrova u cilju privlačenja što većeg broja stranih investicija, kao i nabavka savremene opreme, ostaju u našem fokusu kako bismo imali priliku da u Srbiju dovedemo još velikih kompanija poput Boscha ili Siemensa, u čijim se proizvodnim halama zarađuju plate od 80 do 150 hiljada dinara. To je proces čiji je krajnji rezultat rast životnog standarda i zbog toga želimo da ulažemo u mlade ljude, osnovce, srednjoškolce, studente, kao i one koji su završili fakultet, ali nemaju praktična znanja. Osim toga, srednje tehničke škole sigurno mogu da računaju na Grad Beograd kada je nabavka opreme u pitanju – istakao je Petronijević.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak podsetio je da je u Beogradu dualnim sistemom obrazovanja obuhvaćeno oko 600 učenika, ali i da je potrebno je mnogo više.

Direktor kompanije Festo Srbija Ivan Zekavica okarakterisao je raspoloživost radne snage kao jedan od najbitnijih faktora za privlačenje direktnih stranih investicija.

– Razgovaramo o formiranju regionalnog centra kompetencije za tehničke nauke, prvenstveno za mehatroniku. Cilj je da obrazujemo funkcionalni centar gde će moći da se obučavaju đaci iz srednjih tehničkih škola, ali i studenti, profesori i profesionalci iz industrije – rekao je Zekavica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.