NavMenu

Sektor prerađivačke industrije beleži rast - Srpska guma u suficitu

Izvor: Novosti Sreda, 26.12.2018. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)Ilustracija
Tržište ambalaže u Turskoj plasiralo je pre tri godine robu vrednu 20 mlrd USD. Nastavili su da rastu, pa su ubrzo izvezli 1,7 miliona tona ambalaže u 180 zemalja, a plan im je da do 2024. proizvodnja ambalaže u Turskoj bude vredna 30 mlrd USD, od kojih bi trećina bila namenjena izvozu. Baš zato su srpski proizvođači tokom ove godine, u nekoliko navrata, učestvovali na sajmovima u Turskoj.

Sajam ambalaže Plastpak u Izmiru posetilo je 13 firmi, a 24. internacionalni sajam industrije pakovanja Eurasia Packaging u Istanbulu 35 privrednika. Sajam plastike Plast Eurasia Istanbul obišlo je 23 predstavnika preduzeća, a srpska privreda je učestvovala i na bilateralnim razgovorima u okviru klastera za hemiju. Udruženje za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS i predstavnici sedam preduzeća iz Srbije su na poziv industrijske komore Burse učestvovali na bilateralnim razgovorima.

- Sajmovi su značajni za razvoj proizvodnje plastičnih proizvoda u našoj zemlji, jer uvode nove tehnologije, mašine i sirovine u proizvodnju - objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

- Privrednici imaju priliku da vide najnovije svetske proizvođače opreme i alata za plastiku, plastične profile, kalupe, mašine za brizganje plastike, flekso štamparske mašine, kontrolnu opremu, otpornike, senzore, indikatore, ispitnu opremu za plastiku, elektronske vage, boje, gumene aditive... Oprema je maksimalno robotizovana i vidi se veliki pomak u inovacijama kada je u pitanju oprema u oblasti proizvodnje plastičnih masa, ali najviše kada je reč o iznalaženju novih materijala koji su biorazgradivi i ne zagađuju životnu sredinu. Nekoliko preduzeća je kupilo nove mašine, a određen broj preduzeća kupuje gotove plastične proizvode ili ambalažu u Turskoj i plasira na tržište Srbije - dodaje Stevanović.

Industrijska proizvodnja u sektoru prerađivačke industrije veća je za 2,8% u prvih osam meseci 2018. godine u odnosu na isti period 2017. U proizvodnji proizvoda od gume i plastike u ovom periodu registrovan je rast od 2,1%.

- Sektor proizvoda od gume i plastike beleži rast proizvodnje, kao i prerađivačka industrija. Generalno posmatrano, rast oblasti proizvodnje od gume i plastike u Srbiji prati globalni trend, odnosno postoji povoljan ekonomski okvir za dalji rast ove privredne delatnosti.


U prvih osam meseci 2018. godine, iz Srbije je izvezeno proizvoda od gume i plastike u vrednosti od 937 mil EUR, a ukupan uvoz je iznosio 551 mil EUR. Pozitivan spoljnotrgovinski saldo iznosi 386 mil EUR, i to je jedan od retkih sektora koji beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Kada posmatramo samo proizvodnju plastike, uvoz je bio veći. Uvezli smo robu vrednu 795,3 mil EUR, a ukupan izvoz iznosio je 542,9 mil EUR. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,3% ukupne razmene, a drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA.

U sektoru plastike posluju 2.054 privredna društva i svako drugo je izvoznik, a skoro svako treće ostvaruje neto suficit u svojoj međunarodnoj trgovini. Plastični proizvodi plasiraju se u 80 različitih zemalja.

- To nije rezultat slučajnosti, već skupa faktora - znanja, tradicije, geopolitičke pozicije, strukture privrede, jeftinije energije. S obzirom na veliki broj preduzeća koja posluju u ovoj oblasti, na stalan porast industrijske proizvodnje, porast zaposlenih i veće zarade u ovom sektoru u odnosu na republički prosek, ovaj sektor ima značajnu perspektivu i prati globalni trend razvoja ove grane industrije - objašnjava Dragan Stevanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.