NavMenu

Uništena trgovina srpskom robom na KiM - Sa 40 mil EUR pad na 290.000 EUR

Izvor: B92 Utorak, 25.12.2018. 09:27
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Posle uvođenja taksi od 100%, na Kosovo i Metohiju je stiglo robe iz BiH i centralne Srbije ukupne vrednosti 290.000 EUR. U istom periodu prošle godine taj iznos je bio 40 mil EUR, rečeno je Srni u kosovskoj carini, prenosi portal Kosovo 24 sata.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci je rekao da je kupovina robe iz BiH i Srbije od 21. novembra, kada su uvedene takse od 100%, spao na minimum, jer se trenutno uvoze samo sirovine.

Roba iz Srbije i BiH nadomeštena je uvozom, uglavnom, iz Italije, Turske i Hrvatske, a na rafovima prodajnih objekata ima i robe iz Grčke i Bugarske.

Stavileci je naveo da je u decembru izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz centralne Srbije u ukupnoj vrednosti 250.509 EUR i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrednosti 41.059 EUR.

Prema podacima carinske službe, sa prelaza Jarinje, Bela zemlja i Merdare vraćeno je više desetina kamiona jer nisu imali odgovarajuću oznaku "zemlje uvozinika". Kamioni su vraćani tokom prvih desetak dana od stupanja odluke o stoodstotnim carinskim stopama na robu iz centralne Srbije i BiH.

- U poslednjih dvadesetak dana sa prelaza nije vraćen nijedan kamion s robom, jer uvoznici znaju da imaju obavezu da na proizvodima moraju da imaju oznaku "Kosovo" i da se roba sa deklaracijom "Kosovo i Metohija", "UNMIK – Kosovo" ili "Kosovo Rezolucija 1244" ne može uvoziti ni carinti - kazao je Stavileci.

Mesec dana od kako je stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o uvođenju carinskih stopa od 100%, u veleprodajnim i maloprodajnim objektima na Kosovu i Metohiji, koji su vlasništvo Albanaca, nema proizvoda iz BiH i centralne Srbije.

Magacini u vlasništvu Srba su zatvoreni, ili se u njima nalazi roba sa isteklim rokom trajanja.

Srbi vlasnici tih objekata ističu da su zbog ove odluke desetine radnika ostale bez posla i da se sada maloprodajni objekti u srpskim sredinama isključivo snabdevaju robom iz magacina u vlasništvu Albanaca.

Brašno, mleko, sir i drugi prehrambeni proizvodi prodaju se po cenama uvećanim za 35 do 45%, a ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi u odnosu na ulja koja su dopremana iz centralne Srbije.

Najveći rast cena zabeležen je u industriji mesa gde je kilogram "žive vage" govedine skočio na 1,85 centi po kilogramu zbog čega se suvo goveđe meso prodaje po cenama od 12 do 18 EUR po kilogramu.

Privremene prištinske institucije uvele su 21. novembra takse od 100% na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Sada razmatraju i da istu meru uvedu za robu stranih proizvođača poreklom iz centralne Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.