Izvor: Radio 021 | Utorak, 25.12.2018.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela gradnja nove Glavne crpne stanice u Novom Sadu

(Foto: muratart/shutterstock.com)
Izgradnja nove glavne crpne stanice (NGCS) počela je nedaleko od postojeće glavne crpne stanice 2 kod novog železničko-drumskog mosta, saznaje 021.rs.

Radovi koštaju 860 miliona dinara bez PDV-a, a gradnjom nove crpne stanice stvaraju se preduslovi da se u budućnosti u Petrovaradinu kod Rokovog potoka, kod nekadašnje fabrike Pobeda, izgradi Centralni prečistač otpadnih voda i ugasi glavna crpna stanica 1 u Radničkoj ulici.

U narednih 400 dana, konzorcijum firmi će graditi NGCS, a radovi će se osim kod novog mosta i postojeće dve crpne stanice, odvijati i celom dužinom Keja zbog postavljanja novog kolektora otpadnih voda.

Portparol Vodovoda i kanalizacije Borislava Pejanović kaže za 021.rs da je reč o vrlo kompleksnoj investiciji i objektu kakav se zida jednom u 50 godina. Ona dodaje da je izgradnja NGCS preduslov kako bi Centralni prečistač otpadnih voda mogao da zadovolji potrebe grada koji ima više od 400.000 stanovnika.

- NGCS je ključni objekat, jer će u nju voditi svi slivovi sa bačke strane grada. Plan je da se sruši Crpna stanica u Radničkoj ulici i odatle sagradi kolektor do nove stanice - objašnjava portparol ovog javno-komunalnog preduzeća.

Ona dodaje i da se trenutno mogu videti mašine i radnici kako kod novog železničko-drumskog mosta čiste teren i seku drveće, i napominje da se sve radi u koordianciji sa Gradskim zelenilom.

- Mladice su već izvađene u koordinaciji sa Gradskim zelenilom i biće zasađene na drugim lokacijama u gradu. Kada svi radovi budu završeni, plan je da se ova lokacija potpuno ozeleni - kaže Pejanović.

NGCS gradi konzorcijum firmi koje predvodi preduzeće Energotehnika-Južna Bačka iz Novog Sada, a čine ga još Graditelj NS, Tehnounion-Eksim iz Sremske Kamenice, Hydrovision iz Beograda, Indas iz Novog Sada i Gorenje projekt inženjering iz Velenja u Sloveniji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.