NavMenu

Gastrans uskoro raspisuje tender za zakup kapaciteta za transport gasa od bugarske do mađarske granice

Izvor: RTS Ponedeljak, 24.12.2018. 10:03
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Srpsko-rusko preduzeće Gastrans uskoro će raspisati tender za zakup kapaciteta za transport gasa budućim gasovodom od bugarske do mađarske granice. Naši susedi Bugari u petak su već raspisali tender za deo svoje trase gasovoda koji bi dopremao gas iz Turskog toka i LNG terminala. Evropski analitičari ocenjuju da je evropsku gasnu jednačinu nemoguće rešiti bez Rusije.

U evropskom energetskom miksu prirodni gas je sve traženiji, jer je čist i cenovno povoljan energent. Uprkos pritisku Sjedinjenih Američkih Država da smanji gasni uticaj Rusije na evropsko tržište, Gazprom beleži stalni porast isporuka.

- Analiza Međunarodne agencije za energetiku pokazuje da će Evropi do 2030. godine biti dodatno potrebna 81 milijarda kubika gasa. Gazprom će imati veliku ulogu i moći će da obezbedi tu dodatnu potrošnju, tako da će ruski gas pokrivati više od 30% evropskih potreba za gasom - kaže Sergej Komljev, rukovodilac za ugovore o gasu i cene u Gazprom Expert-u.

Sa završetkom gasovoda Severni tok 2, Turski tok, ali i Sila Sibira, koji grade Rusija i Kina, stručnjaci su saglasni, menjaće se i struktura evropskog tržišta. To znači da će rasti i uloga LNG terminala za prirodni gas.

- Budućnost gasnog tržišta jeste tečni prirodni gas, čiji terminali tek treba da se grade, što nije nimalo jeftino. To su privatni projekti, teško je naći investitora. Treba znati i da je gas iz LNG terminala skuplji od gasa koji se doprema gasovodima - kaže Detlef Veideman, član IO skladišta gasa u češkom Moravia gasu.

Zemlje jugoistočne Evrope ne samo da su uvozno zavisne, već imaju i najnerazvijenu gasnu infrastrukturu. Naša zemlja i Bugarska razvijaju projekat novog gasnog sistema, kako bi obezbedile gas iz Turskog toka i LNG terminala u Grčkoj.

- Srbija može imati tranzitnu ulogu, biti lanac koji će povezati južne delove Evrope i tržišta koja se trenutno integrišu, i to će otvoriti nove mogućnosti Srbiji ali je neophodno prilagođavanje evropskim pravilima - kaže Mark Antonio el Mazega, direktor centra za energetiku u Francuskom institutu za međunarodne odnose.

U geopolitičkoj gasnoj utakmici na evropskom tržištu glavni rivali su Rusija i Amerika, koja pokušava da Starom kontinentu nametne svoj gas iz uljnih škriljaca. Ali, s najavljenim projektima ozbiljno im mogu kokurisati i isporučioci iz Azije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.