Izvor: eKapija | Ponedeljak, 24.12.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Klaster FACTS upozorava da srpskoj modnoj industriji nedostaju modelari - Neophodno unapređenje nastavnih planova na tekstilnim smerovima

Kada bi vas neko pitao šta je perspektivno zanimanje u Srbiji verovatno bi rekli da je to programiranje, ali to nije jedino defiicitarno zanimanje u našoj zemlji.

Klaster modne i odevne industrije Srbije - FACTS apeluje da su modnoj industriji neophodni modelari. U potrazi za ljudima ove struke, ali i za krojačima, tekstilnim inženjerima, tehnolozima, FACTS je organizovao i ove godine Sajam karijere. Od ukupnog broja kandidata, najviše je bilo dizajnera, oko 70%. Kandidati su bili sa VTSŠ DTM, zatim studenti završnih godina sa FPU, TF Mihailo Pupin i jedan kadidat sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, odsek tekstilstvo.

Slađana Milojević, direktor Klastera FACTS, za naš portal ističe da je posle sajma konstantovano da je deficitarno zanimanje modelar-konstruktor, dok dizajnera i menadžera ima više nego što je realna potreba tržišta.

Prema podacima FACTS, oko 30% kandidata se prilikom kratkog intervjua sa menadžerom klastera, a pre ulaska na razgovor sa firmama izjasnilo da bi bilo spremno da promeni mesto boravka zarad posla ako bi imali obezbeđen stan i mogućnost napredovanja u karijeri, dok iznos zarade nije bio prioritetan. Ovo je vrlo značajan podatak, jer trenutno u gradu Beogradu, sem u Zemunu AMC proizvodne linije i manje linije firme Zora sport, nema drugih tekstilnih pogona. Kompanija Mona, čija je proizvodna linija na Dorćolu, planira preseljenje van grada početkom sledeće godine. Naime, članice Klastera modne i odevne industrije sa svojim proizvodnim pogonima locirani su na teritoriji cele Srbije - Arilje, Ivanjica, Čačak, Novi Pazar, Blace, Knjaževac, Plandište, Loznica, Mačvanska Mitrovica, Požarevac, Petrovaradin, Užice.

- Podatak da su mladi spremniji da odu iz Beograda zbog posla nam je veoma značajan i predstavlja bitan napredak u odnosu na prošlu godinu kada se samo njih 20% izjasnilo i bilo spremno na razgovore sa firmama čije sedište je van Beograda. Ostali kandidati raspitivali su se da li firme imaju design studio u Beogradu ili nisu izrazili spremnost za odlazak na rad iz Beograda - kaže Slađana Milojević.

Ona dodaje da je neophodno preko Klastera FACTS organizovati razgovore privrednika sa studentima još za vreme školovanja, ali i posete studenata fabrikama , kako bi se prilbližila očekivanja sa realnim mogućnostima.

- Neophodna je sveobuhvatna uža saradnja izmedju svih aktera: privrednih društava, Ministarstva prosvete , fakulteta, studenata, škole i đaka. Samo na taj način možemo zajedno ostvariti krajnji interesni cilj svih, a to je veća zapošljivost - zaključuje Slađana Milojević.

Vlasnica modne kuće Luna, Biljana Jovanović ističe da problem sa radnom snagom nije samo u deficitu, nego i u obučenosti svršenih studenata modelara ali i drugih.

- Imala sam priliku da u razgovoru sa kandidatima čujem da oni, iako su završili fakultet ne poseduju praktična znanja, ne vladaju dobro programima za modelovanje kao što je Gerber… To je veliki problem, jer onda firma u koju dođu mora da uloži mnogo truda, ali i dodatnog novca kako bi ih obučila za posao za koji su se školovali. To je velika tuga za te ljude koji su mnogo vremena utrošli na svoje školovanje - dodaje Biljana Jovanović.

Slađana Milojević, direktorka Klastera FACTS, na otvaranju BFW

Da li dualno obrazovanje rešava stvari?

Ovo je bila i jedna od tema na sednici godišnje skupštine Klastera FACTS kojoj su osim članova klastera prisustvovali i predstavnici Udruženja srednjih tekstilnih škola Srbije, Zavoda za unapređenje obrazovanja I vaspitanja, Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Unije poslodavaca Srbije, EBRD-a...

Predstavnica Udruženja srednjih škola Srbije objasnila je da mnogi obrazovni profili u tekstilstvu imaju nastavne planove iz devedesetih godina i nisu dovoljno atraktivni ni za učenike a ni dovoljno kvalitetni za privrednike.

- Jedini obrazovni profil koji je prilagođen potrebama privrede jeste modni krojač po dualnom sistemu a čiji je nastavni plan nedavno modernizovan zahvaljujući projektu "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja" koji sprovode Ministarstvo prosvete uz pomoć GIZ-a. Radna grupa pri izradi ovog nastavnog plana bila je u stalnom kontaktu sa klasterom FACTS koji je davao predloge i sugestije. Vodilo se računa da modni krojač po dualnom obrazovanju obrazuje učenike koji će biti sposobni da koriste i cat sistem GERBER. Od izuzetnog značaja je i donacija GIZ-a koji je donirao smart učionice sa po 11 računara, Gerber cad sistemom, ploterom i digitalnim kompjuterom opremio sve škole koje su prvi put upisale modnog krojača po dualnom sistemu - objasnila je predstavnica Udruženja srednjih tekstilnih skola.

Direktorka Klastera FACTS, istakla je da je neophodno modernizovati nastavne planove vodeći računa o digitalizaciji i kod ostalih obrazovnih profila u tekstilstvu, jer, osim kreativnog umeća i dizajna, modna industrija se sastoji i od zanatstva koji ima ključnu ulogu u stvaranju kolekcija. Klaster FACTS očekuje poziv za uključivanje kroz Sektorska veća kako bi dali svoj veci doprinos u radu na ovu temu. Takođe, upravo potpisan memorandum o saradnji Udruzenja srednjih tekstilnih skola i Klaster FACTS predviđa i planira zajednički rad i saradnju po ovom pitanju.

Boro Radoičić, vlasnik kompanije Tiffany Production, napominje da u Čačku do pre godinu dana nije postojala niti tekstilna škola, niti tekstilni smer što je za industriju u gradu koja ima prepoznatljiv razvoj modne industrije kroz Tiffany Production i PS Fashion u prvom redu, bio ogroman problem za obezbeđivanje kadrova.

- Značajnim lobingom Klaster FACTSa, ka PKS i Ministarstvu prosvete uspeli smo da otvorimo jedno odeljenje za modnog krojača po dualnom sistemu. Uz podršku lokalne samouprave uspeli smo da to promenimo i da dobijemo jednu savremenu učionicu za đake, a naše buduće kadrove. Mi smo im u našoj firmi dali jednu liniju koja služi samo za njihovu obuku - kaže Radoičić.

On dodaje da je pogrešna pretpostavka da su firmama potrebni obrazovni profili za šivače, jer smatra da je to lako rešivo kroz obuke i prekvalifakcije i zaključuje da je kroz novi Zakon o dualnom obrazovanju sav teret školovanja đaka pao na teret privrede, što neće imati dobre efekte dugoročno gledano, ako se ne urade odredjene izmene.

Dobar model, ističe Radoićić, jeste i da firme stipendiraju učenike koji bi posle školovanja došli da rade kod njih i na taj način ih zadržali na lokalu.

Zbog ovih problema, Klaster FACTS je doneo odluka da se potpiše Memorandum o saradnji sa Udruženjem srednjih tekstilnih škola Srbije, jer su rešeni u svojoj nameri da obrazovanje približe realnim potrebama privrede, odnosno sektoru modne i odevne industrije.

Osim toga, Klaster FACTS će otvoriti na sajtu bazu podatka svih studenata koja će biti dostupna firmama članovima Klastera kako bi se studentima dala dodatna šansa za pronalazak svog mesta za obavljanje stručne prakse i radi zapošljavanja u narednih godinu dana.

Direktorka Klastera FACTS je najavila da u 2019.godini imaju nameru da realizuju Studiju izvodljivosti za otvaranje Design Hub-a kao mesta okupljanja i rada mladih dizajnera koji bi dodatna saznanja kroz hab iskoristili u pravcu inovativnog pristupa u radu kreativne modne industrije. Za otvaranje ovog Design Huba, Klaster FACTS očekuje podršku i razumevanje grada Beograda i Republike Srbije, ali poziva i druge donatore da pomognu u realizaciji ove namere, koja će doprineti razvoju inovativnosti, zapošljivanju i otvaranju novih startap inicijativa.

Klaster pored obrazovanja svoju osnovnu aktivnost posvećuje radu na podsticanju izvoza članica, a u tome im pomažu programi podrške Švajcarske agencije za promociju izvoza SIPPO kroz potpisan Memoranudm o saradnji do 2020. godine, kao i novi pilot projekat EBRD-a u kome Klaster FACTS ima podršku i učešće u 2019.godini.

Podsetimo, Klaster FACTS je neprofitno udruženje koje čini grupacija privatnih preduzeća i institucija iz javnog obrazovnog sektora. Klaster modne i odevne industrije Srbije – FACTS je formalno registrovan u septembru 2010. dok se sa njegovim uspostavljanjem počelo još početkom 2009, kada su tri firme – Tiffany Production doo Čačak, Ivković doo Beograd, Jasmil doo Arilje, došle na ideju da grupišu kompanije iz istog sektora i na taj način zajedno i udružene uđu spremnije u globalnu tržisnu utakmicu kako u Srbiji, tako i van granica naše zemlje. Direkorka klastera je profesionalni menadžer sa dugogodišnjem iskustvom u modnoj industriji koja zajedno sa Upravnim odborom razvija i gradi ovu klastersku inicijativu kao najbolji primer klasterske organizacije Zapadnog Balkana.

Članovi klastera su Tiffany Production Čačak brand TFY, Jasmil Arilje-Extreme intimo, Ivković Beograd, Luna Požarevac, Beba kids Beograd, Mona Beograd, PS Fashion Čačak, Garman Arilje, Afrodite Mode Collection Beograd, Ivatex–Garinello Ivanjica, Arteks–Exterra Arilje, Kadinjača Užice, Tib Stil Petrovaradin, Kika Loznica, Đukic – Spin Mačvanska Mitrovica, Stig Novi Pazar, Zora sport Beograd, Studio Maruška Čačak, Ninia Beograd. Osim privatnih proizvodnih kompanija članovi su i modni studio Click Beograd, kao i tri državne akademske institucije - Visoka tekstilna strukovna škola za dizajn tehnologiju i menadžment DTM i Fakultet primenjih umetnosti sa Univerziteta u Beogradu, kao i Tehnički fakultet Mihailo Pupin, Zrenjanin, sa Univerziteta u Novom Sadu.

Važnost i značaj Klastera FACTS ogleda se u činjenici da sve firme članice izvoze svoje proizvode koje predstavljaju dodatnu vrednost u koju je utkana mlada dizajnerska kreativnost i kvalitetan i iskusan način izrade proizvoda. Ukupni broj direktno zaposlenih unutar članstva klastera je preko 3.000 ljudi od čega 91 % čini ženska radna snaga.

S. Š.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.