NavMenu

Evropska unija uvodi nova pravila za organsku poljoprivredu - Primena uredbe od 2021.

Izvor: AGROpress Nedelja, 23.12.2018. 17:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)Ilustracija
Kako je objavljeno na sajtu Direkcije za acinalne referentne laboratorije, Evropsko veće je usvojilo novu Uredbu o organskoj proizvodnji i obeležavanju organskih proizvoda – Regulation (EU) 2018/848 of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 on organic production and labelling of organic products and repealing Council Regulation (EC) No 834/2007.

Nova uredba će se primenjivati od 1. januara 2021. godine, a njome će biti pojednostavljena pravila o proizvodnji i dalje usklađena putem ukidanja izuzetaka i odstupanja. Takođe, kontrolni sistem će biti ojačan zahvaljujući strožim merama opreza i širim proverama na osnovu rizika duž celog lanca snabdevanja.

Proizvođači u trećim zemljama moraće da se pridržavaju istih pravila kao i proizvođači u EU, a predmet nove regulative biće šira lista proizvoda (na primer – so, pčelinji vosak, listovi vinove loze), kao i dodatna pravila proizvodnje (recimo, za jelene, zečeve i živinu).

Sertifikacija će biti lakša za male poljoprivrednike, zahvaljujući novom sistemu grupnog sertifikovanja, a kako bi se smanjio rizik od slučajne kontaminacije pesticidima koristiće se jedinstven pristup. Odstupanja za proizvodnju u gredicama u staklenicima biće ukinuta.

Organska hrana u Srbiji

Organska proizvodnja u Srbiji ima tendenciju rasta. Tokom 2011. ukupna površina pod organskom proizvodnjom bila je 6.335 hektara, a u 2017. godini 13.423 ha, što je povećanje za više od dva puta. Najveće površine su u Vojvodini, a najviše se gaje žitarice i industrijsko bilje (region Vojvodine) i voćne vrste (region Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije). Broj proizvođača je porastao sa 213 iz 2011. godine na 434 proizvođača u 2017. godini. U organsku proizvodnju je uključeno i 5719 kooperanata, odnosno malih proizvođača koji imaju zaključen ugovor o saradnji sa nekim od proizvođača i izvoznika organskih proizvoda.

Izvoz organskih proizvoda u 2017. godini iznosio je 23.113.073 EUR. Najviše se izvozilo u zemlje Evropske unije (najviše u Nemačku) i to smrznuto jagodasto voće, pre svega malina. Takođe, asortiman proizvoda je danas razumljivo širi, ali je i dalje najviše primarnih proizvoda, neprerađenih ili sa najmanjim stepenom prerade (npr. sušeno voće).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.