NavMenu

NSZ i GIZ raspisali konkurs za posao u Nemačkoj

Izvor: Nova ekonomija Nedelja, 23.12.2018. 17:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i projekat Nemačke organizacije za saradnju GIZ – Triple Win, raspisali su konkurs za medicinske sestre i tehničare opšteg ili pedijatrijskog smera, a poziv se odnosi na one koji žele da pronađu posao u Nemačkoj.

Ovaj poziv u skladu je sa međudržavnim sporazumom izmedu Srbije i Nemačke i na osnovu njega Triple Win projekat posreduje kod zaključivanja radnog odnosa u Nemačkoj, pod istim uslovima kao i za osobe koje već tamo rade, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Svi zainteresovani kandidati dobiće i pomoć u jezičkoj, kao i stručnoj pripremi, a podrška se pruža i u odlasku u Nemačku, kao i tokom integracije u društvo. Zainteresovani kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji, jer sve troškove snose nemački poslodavci.

- Projekat je u Srbiji otvoren pre šest godina i od tada do danas posredovali smo u zapošljavanju 660 medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera. Na godišnjem nivou to je 110 osoba - kažu u Triple Winu.

Projekat se orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje i same imaju nedostatak radne snage u oblasti zdravstvene nege, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama.

- Mi garantujemo siguran put u Nemačku, s obzirom na to da svi nemački poslodavci takođe moraju da ispune uslove za učešće na projektu i ugovorom koji potpisuju obavezuju se na ispunjenje svih obaveza. To se pre svega odnosi na zaključivanje radnog odnosa u Nemačkoj pod istim uslovima kao i za osobe koje već tamo rade. Dakle, medicinsko osoblje koje odlazi preko našeg projekta nikako ne može da bude jeftina radna snaga - objašnjavaju u Triple Winu.

Svi zainteresovani kandidati prijavljuju se preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Poznavanje jezika nije presudno u odabiru jer ovaj projekat obezbeđuje i jezičku pripremu, a pomaže i kod nostrifikacije diplome.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kako je greška administracije ukinula jedan novobeogradski bulevar - Gospodine, vi živite u Ulici Milutina Milankovića

Na dojavu da je izbio požar u beogradskoj Ohridskoj ulici, ekipa jednih dnevnih novina pre nekoliko godina odmah se uputila u ovaj vračarski sokak. Kada su stigli na odredište i uočili da nema vatrogasnih kola, od stanara su saznali da kod njih požara nema i da se možda tako nešto desilo u nekoj drugoj ulici sa istim nazivom. Ubrzo se ispostavilo da je reč o u nekoliko kilometara udaljenoj Ohridskoj u Zemunu. Ovakvi primeri u beogradskoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.