NavMenu

Autoput preko Vršca do Temišvara, brza pruga do Makedonije - Razmatrani zajednički projekti za povezivanje regiona

Izvor: B92 Nedelja, 23.12.2018. 18:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom razgovora predsednika Srbije sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno je nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

Kako je nakon sastanka sa kolegama iz regiona rekao Aleksandar Vučić, kada je reč o energetici, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i o tome kako da Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji značajno lakše kada je reč o gasu.

- Dobili smo od njih podršku i očekujem da ćemo i taj problem da rešimo u budućem periodu - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da "izađemo" i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku. Naveo je da su razmotrili pitanje izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu vizibiliti studije za taj projekat.

- Verujemo da, ako donesu odluku, bez obzira da li će se odlučiti za javno-privatno partnerstvo, finansiranje iz budžeta ili fondova, možemo da krenemo u izgradnju koridora važnog za Srbiju - rekao je Vučić.

Na taj način Beograd bi bio spojen autoputevima sa Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom, što je od velikog značaja. Bilo je reči i železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad 261 mil EUR.

- Očekujemo da donesemo odluku za prugu do Vranja i do granice, i da ćemo zajedno sa Skopljem pronaći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju. Onda bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja - ukazao je Vučić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.