Izvor: B92 | Nedelja, 23.12.2018.| 18:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Autoput preko Vršca do Temišvara, brza pruga do Makedonije - Razmatrani zajednički projekti za povezivanje regiona

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Tokom razgovora predsednika Srbije sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno je nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

Kako je nakon sastanka sa kolegama iz regiona rekao Aleksandar Vučić, kada je reč o energetici, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i o tome kako da Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji značajno lakše kada je reč o gasu.

- Dobili smo od njih podršku i očekujem da ćemo i taj problem da rešimo u budućem periodu - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da "izađemo" i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku. Naveo je da su razmotrili pitanje izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu vizibiliti studije za taj projekat.

- Verujemo da, ako donesu odluku, bez obzira da li će se odlučiti za javno-privatno partnerstvo, finansiranje iz budžeta ili fondova, možemo da krenemo u izgradnju koridora važnog za Srbiju - rekao je Vučić.

Na taj način Beograd bi bio spojen autoputevima sa Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom, što je od velikog značaja. Bilo je reči i železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad 261 mil EUR.

- Očekujemo da donesemo odluku za prugu do Vranja i do granice, i da ćemo zajedno sa Skopljem pronaći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju. Onda bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja - ukazao je Vučić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.