NavMenu

U rekonstrukciju Opšte bolnice u Subotici biće uloženo oko 20 mil EUR - Početak radova sredinom 2019.

Izvor: Politika Nedelja, 23.12.2018. 18:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
U Opštoj bolnici u Subotici projektanti rade planove za kompletnu rekonstrukciju. Projekti, za čiju izradu je pokrajina izdvojila 22, a grad četiri miliona dinara, treba da budu gotovi do 1. marta naredne godine. Prema rečima direktora ove zdravstvene ustanove, nakon toga će se posredstvom Kancelarije za javna ulaganja potražiti izvođač za radove vredne oko 20 mil EUR.

Ulaganje u subotičku bolnicu spada među pojedinačno najveće investicije u zdravstvo u Srbiji. Radovi bi trebalo da počnu od sredine 2019. i trajali bi više od godinu dana. Glavna bolnička zgrada stara pet decenija i dvadesetak vek starih objekata u dvorištu pretrpeće potpunu izmenu.

U razgovoru za Politiku dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici, objašnjava da je pred projektante postavio nekoliko važnih uslova - da se razdvoji stacionarni od ambulantnog dela, da svi objekti budu povezani "toplom" vezom, a od rukovodilaca odeljenja tražio je da planiraju odeljenja za medicinu koja će doći u narednim decenijama. Radovi će se izvoditi fazno, kako ne bi bila ugrožena briga o pacijentima.

- Rekonstrukcija podrazumeva da hospitalni deo ima dvokrevetne i jednokrevetne sobe s kupatilom, modularnim sistemom podešavanja uz ležaj, i senzorima u podu – javljačima pada pacijenta. U bolnici ćemo moći da se prilagodimo potrebama pacijenata, imaćemo sobe i toalete za pacijente sa invaliditetom i različitim medicinskim potrebama - objašnjava dr Puškar.

Broj hirurških sala sa sadašnjih pet biće povećan na osam, što će povećati broj operativnih intervencija.

- Specijalistička poliklinika biće prebačena u jednu od adaptiranih zgrada. Ambulante, u kojima godišnje uradimo 260.000 pregleda i preko tri miliona ispitivanja, biće prostrane, dobro osvetljene sa novim sistemom zakazivanja i pozivanja pacijenata. Svi objekti u bolničkom krugu biće povezani "toplom vezom" - objašnjava dr Puškar.

Ovo je jedan od komplikovanih zahteva u rekonstrukciji bolnice, ali kako kaže sagovornik Politike, sadašnja "raštrkanost" objekata otežava lečenje. Pritom, bolnički krug mora ostati prohodan za sanitetska i vatrogasna vozila, a to rešavaju projektanti.

Biće obnovljena kompletna infrastruktura bolnice, od vodovodnih do elektroinstalacija. Izolacija zgrada doprineće podizanju energetske efikasnosti, gradiće se novi sistem klimatizacije i filtriranja vazduha.

Godišnje se ovde hospitalizuje 25.000 pacijenata, a postoji i problem sa liftovima. Postojeća četiri lifta biće zamenjena novim, uz dodatna tri koji će biti u službi pacijenata i posetilaca, dok će bolnica dobiti još najmanje šest novih tehničkih i teretnih liftova za prevoz sanitetskog materijala.

Oko 20 mil EUR namenjeno je samo za građevinsku i tehničku rekonstrukciju bolnice.

- Imamo uveravanja od pokrajinske vlade da će nakon rekonstrukcije obezbediti novac za nabavku medicinske opreme i uređaja - ističe dr Puškar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.