Izvor: eKapija | Petak, 21.12.2018.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

PAMTIĆU U 2018: Dejan Turk

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Dejan Turk, potpredsednik Upravnog odbora Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC) i generalni direktor kompanija Vip mobile i A1 Slovenija, karijeru je započeo u kompaniji McDonald’s. Posle završetka studija na Bečkom univerzitetu za ekonomiju i poslovnu administraciju, studije marketinga i finansija, Turk se 1995. godine zaposlio u slovenačkom McDonald’s-u kao menadžer restorana, a tu kompaniju napustio je kao izvršni direktor lanca restorana u Sloveniji i Hrvatskoj.

U A1 Telekom Austrija Grupu Turk je došao 2004, postavši rukovodilac marketinga i prodaje u Si.mobilu u Sloveniji (sadašnji A1 Slovenija). Dve godine kasnije imenovan je za člana Upravnog odbora odgovornog za tržišno poslovanje, a od marta 2007. do februara 2014. godine obavljao je posao predsednika Upravnog odbora Si.mobila.

U Vip mobile dolazi 2014. godine kao generalni direktor (CEO), a godinu dana kasnije preuzima funkciju direktora/CEO/CMO nove organizacione jedinice "Srbija i Slovenija" u okviru A1 Telekom Austrija Grupe. Na funkciji generalnog direktora kompanija Vip mobile i Si.mobil nalazi se od 1. jula 2016. godine.

Dejan Turk je član UO Srpske asocijacije menadžera i dobitnik mnogih uglednih priznanja za šestogodišnje uspešno rukovođenje Si.mobilom (Excel 2009, Menadžer godine 2009, Priznanje za najveća postignuća u poslovanju i ekonomiji Slovenije za 2013.).Od 2015. godine je na poziciji predsednika Foruma za odgovorno poslovanje, mreže vodećih kompanija u Srbiji koje su posvećene razvoju društveno odgovornog poslovanja.

Dobitnik je i prestižne nagrade Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) za Poslovnog ambasadora lidera promena 2016. Član je i Upravnog odbora Saveta stranih investitora i potpredsednik UO FIC-a.

Pitali smo Dejana Turka šta je, po njegovom mišljenju, obeležilo 2018. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

- NASA InSight i upešan početak istraživačke misije na Marsu.


PROMAŠAJ GODINE

- Izloženost podataka skoro 100 miliona Facebook korisnika mogućoj zloupotrebi trećih lica.


LIČNOST GODINE

- Novak Đoković koji je uspeo da se vrati na vrh.


NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Stalan rast broja izdatih građevinskih dozvola, kao rezultat postupka sprovođenja objedinjene procedure i korišćenja elektronske platforme.


NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Netransparentno donošenje pojedinih zakona (najčešće iz oblasti poreza) ili njihovo donošenje bez javne rasprave, odnosno sa ekstremnom kratkim rokovima za analizu nacrta i davanje predloga.


ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?

- Da Radna grupa koju je FIC osnovao sa Vladom za poboljšanje primene preporuka iz naše Bele knjige aktivno radi i da rešimo konkretne probleme. Dodatno, očekujem i ostvarivanje održive fiskalne konsolidacije, dalje usklađivanje zakona sa regulativom EU i to ne samo u okviru Radne grupe već i šire, zatim veću transparentnost u procesu javne rasprave i, konačno, ali ne manje važno, poboljšanje primene zakona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.