NavMenu

Novosadski sajam u 2018. godini za 15 miliona dinara uvećao prihod u odnosu na uspešnu 2017.

Izvor: eKapija Petak, 21.12.2018. 09:48
Komentari
Podeli
(Foto: Eugenio Marongiu/shutterstock.com)
U 2018. godini uspešno je realizovano 18 sajmova i izložbi u 63 sajamska dana, a u Kongresnom centru je održano čak 198 događaja, dok su prostorni kapaciteti bili zauzeti 260 dana, navodi se u saopštenju Novosadskog sajma.

- Prihod Novosadskog sajma u 2018. godini veći je za 15 miliona nego 2017. godine, koja je bila jedna od najuspešnijih u novijoj istoriji kompanije. Na 18 ovogodišnih sajmova, prvenstveno kroz sajamsku delatnost, kongresne aktivnosti i druge delatnosti prihodovano je 617.595.000 dinara - rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković na godišnjoj konferenciji o poslovanju najstarije sajamske kuće u zemlji.

Pored značajnog uvećanja prihoda, Novosadski sajam je ostvario i neto dobit od celih 24 miliona dinara. Kada se u obzir uzme i investiranje 33 miliona dinara u unapređenje poslovnih kapaciteta, ukupna dobit premašuje 57 miliona dinara, dodao je Cvetković.

Poslovni i finansijski uspeh Sajma imaju značaj i na širem planu. Grad Novi Sad je, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti ove godine prihodovao blizu šest milijardi dinara. S druge strane, sva poreska davanja plaćena ove godine iznose 167,5 miliona dinara. To su pare koje su sa Novosadskog sajma otišle u budžet Republike Srbije.

- Reč je o vrlo značajnom poslovnom uspehu. Ako se 2017. i 2018. godina posmatraju zajedno, Novosadski sajam je imao prihod veći od 1,2 milijarde dinara, što je ukupno povećanje od oko 15% za dve godine. Takođe, za dve godine čist profit veći je od 64 miliona dinara, a ukupna dobit premašuje 90 miliona. To nas ponovo pozicionira kao jednu od najuspešnijih gradskih kompanija. Finansijski rast omogućio je ulaganja u imovinu i unapređenje poslovnih kapaciteta, čime smo uvećali svoju tržišnu vrednost - kaže generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Ovu godinu, uz tri velika jubeleja, 95. godina postojanja, 85. godina Međunarodnog poljoprivrednog sajma i 130 godina ocenjivanja kvaliteta, obeležile su i dve nagrade za uspešno poslovanje. Kongresni centar je kao najbolji u Jugoističnoj Evropi, dobio međunarodno priznanje SEEbtm Award, dok je Privredna komora Srbije Kongresni centar Master proglasila za jednog od najznačajnijih partera u realizaciji projekta Evropska preduzetnička mreža tokom proteklih deset godina.

U 2018. godini Sajam je posetilo oko 300.000 ljudi. Održano je 18 izložbi i priredbi koji su ukupno trajali 63 dana. U Kongresnom centru je priređeno je čak 198 događaja, a prostorni kapaciteti bili su zauzeti 260 dana.

Bolji rezultat nego u 2017. još je značajniji, ukoliko se uzme u obzir da je ove godine izostao Sajam automobila. Međutim, nove manifestacija su, kroz dodatno angažovanje prostornih kapaciteta, obezbedile veći profit - Sajam zapošljavanja, Sajam stvaralaštva seoskih žena, SEE IT Summit, dok će Forum dijaspore biti održan 27. decembra.

Novosadski sajam je u 2018. unapredio partnerski organizovane događaje: Sajam za penzionere, Sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja, Novosadski Oktoberfest, Sajam Nauka za privredu, a prvi put je održan i Novembar fest. Od ove jeseni, Hala 6 Novosadskog sajma je nova kulturna tačka grada u kojoj se u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom organizuju koncertna dešavanja.

U Kongresnom centru održano je šest novih događaja međunarodnog renomea. Među njima su Generalna skupština Saveta evropskih crkava, konferencija BalCCon 2018, Mekst, Serbia Hair Open, konferencija NS virtual i Grow IT.

- Organizatori su izuzetno zadovoljni i nastavićemo saradnju i u narednim godinama. Najznačajniji finansijski rast u ovoj godini ostvarila je kongresna delatnost praćena ugostiteljstvom. I ove godine nastavljena je bliska saradnja s Vladom Srbije, posebno s ministarstvima poljoprivrede i turizma, Pokrajinskom vladom, Gradom Novim Sadom i Generali osiguranjem Srbija - kaže Cvetković.

I u 2018. godini investirano je u stalnu imovinu kompanije. Najznačajnija ulaganju su u građevinske objekte i opremu, radi funkcionalnijeg i lakšeg sajamskog i vansajamskog zakupa. Investirano je u unapređenje sistema za upravljanje i nadzor, bežični internet, opremu za Kongresni centar, računarsku oprema i druge sisteme koji obezbeđuju konkurentnost u uslovima savremenog poslovanja. Ukupne investicije premašuju 33 miliona dinara.

Prvi put u istoriji Novosadskog sajma Poljoprivredni sajam imaće i Zemlju prijatelja i Zemlju partnera. U 2019. godini, 86. međunarodni poljoprivredni sajam biće održan od 11. do 17. maja. Na njemu će kao Zemlja partner nastupiti Italija, koja je istu titulu nosila i 2016, dok je 2015. na Poljoprivrednom sajmu bila Zemlja prijatelj. Kompanije iz Tunisa su prvi put u maju na Novosadskom sajmu nastupile ove godine. Sledeće, 2019, na Poljoprivredni sajam Tunis dolazi kao Zemlja prijatelj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.