Izvor: Južne vesti | Petak, 21.12.2018.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pošto niko neće, Grad Niš će možda sam graditi akvapark

(Foto: Poznyakov/shutterstock.com)
S obzirom da nema zainteresovanih investitora za gradnju akvaparka na Loznom kalemu, grad Niš mora da razmotri šta dalje sa ovim projektom i lokacijom, a načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte - KLERP, Milan Ranđelović, kaže da su mogućnosti da se odustane od gradnje vodenog parka, ali i da ukoliko se proceni da je neophodan turistički sadržaj, Grad može da postane investitor, piše portal Južne vesti.

Decenijski projekat izgradnje akvaparka kod Niške Banje i dalje je samo prazna poljana od 5,5 hektara, a kako se niko nije javio na poziv da besplatno preuzme ovu parcelu na Loznom kalemu i na njoj napravi sportsko-rekreativni kompleks sa bazenima, toboganima, spa centrom i drugim sadržajima, na gradskim vlastima je da još jednom promisle da li je ova ideja dobra i na koji način izvodljiva.

I pored toga što je to bilo i predizborno obećanje aktuelne vlasti 2016. godine, pa i to što je dan pre izbora potpisan Memorandum o izgradnji sa jednom crnogorskom firmom, kako kaže Ranđelović, možda će od gradnje akvaparka morati da se odustane.

- To što se niko nije javio pod ovako povoljnim uslovima definitivno navodi sumnju na to da ima ekonomske isplativosti i interesovanja investitora da to izgrade. Sa druge strane, možda Grad proceni da je takav sadržaj potreban da bi se podržao razvoj Niške Banje, u turističkom smislu, pa se donese odluka da možda Grad uđe u tako neku investiciju. Ne prejudiciram stvari, ali činjenica je da se nije javio niko, a da smo mi doveli postupak dotle da je praktično neko mogao da dobije zemljište potpuno bez naknade, što navodi na obavezu da se promisli o tome šta i na koji način dalje po pitanju tog sadržaja i prostora - rekao je Ranđelović iz KLERP-a.

Ranđelović dodaje da niko u ovom trenutku ne može da kaže šta će biti sa akvaparkom ili parcelom na kojoj je bio plan da se gradi, ali je stava da bi trebalo da se uradi studija koja će dati odgovore na to pitanje.

I dalje je planskim dokumentima predviđeno da se na tom mestu gradi vodeni park, ali odobrenje Vlade o otuđenju zemljišta pod određenim uslovima više ne važi. Međutim, Ranđelović ne isključuje ni mogućnost da se ponovo prođe kroz istu proceduru ukoliko se pronađe potencijalni investitor.

- Nismo više u mogućnosti da otuđimo zemljište prema elaboratu, opet, ako se pojavi potencijalni investitor pa prođemo čitavu proceduru, ni to se ne isključuje, ali prosto činjenica da se niko nije javio mora da bude uzeta u obzir i da se donese odluka šta se sa tim radi. Moguće je da se odustane, moguće je da ga gradi Grad, sve je moguće - dodaje Ranđelović.

Kako podsećaju Južne vesti, 2016. je sa crnogorskom firmom Aquaterra solutions potpisan memorandum o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu, a i firma Italnis je ponovo izrazila interesovanje da se nadmeće za zemljište koje bi iskoristila u tu svrhu. Ipak, na javni poziv Grada, koji je bio raspisan u poslednji čas, neposredno pred istek važenja odobrenja Vlade Srbije da se zemljište otuđi pod uslovom da investitor uloži pare i zaposli ljude, nijedna firma nije se javila.

- Informacija koju imamo je da su se oni u međuvremenu fokusirali na neke druge projekte. Ništa nije uradeno ni od Grada niti od bilo koje druge institucije što bi ih navelo da promene mišljenje, jednostavno su se opredelili da im ne odgovara. Memorandum koji smo potpisali nije bio obavezujući nego je bio stvar volje. Mi smo kao Grad postupili u svemu prema tom memorandumu, oni se nisu javili, nisu bili ni na koji način favorizovani, mogao je da se javi bilo ko drugi - dodaje.

Inače, u aprilu prošle godine, nakon što je prodat hotel "Nais" na ulazu u Niš, najavljeno je da će se i na toj lokaciji graditi akvapark.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.