NavMenu

U Srbiji gotovo 50.000 nedovršenih objekata - Šta raditi sa zgradama napuštenim pre 2011?

Izvor: Novosti Petak, 21.12.2018. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: mosher/shutterstock.com)
Gotovo 50.000 nedovršenih stambenih i poslovnih jedinica nalazi se širom Srbije, bez nade da će ove zgrade i kuće ikada biti završene ili srušene. Kada se ovim zapuštenim objektima doda i masovna divlja gradnja, koja kao da je "buknula" proteklih godina i procene da milion objekata definitivno neće biti legalizovano, postoji mogućnost da će mnogi gradovi dobiti mračne, zapuštene delove.

Mnogi napušteni objekti se već nalaze u gotovo svim mestima Srbije, a ima ih čak i u centru Beograda.

- Većina ovih objekata nikada neće biti završena, jer je zapuštena decenijama. U centralnim zonama Beograda decenijama stoje ove nedovršene zgrade i ne zna se čije su, a po periferiji ih ima još više. Mnoge od njih su započela državna preduzeća ili investitori-prevaranti koja su propali i niko se ne prihvata obaveza. Ovi oronuli objekti uz nelegalizovana rugla pretvoriće naše gradove u prizore iz naučnofantastičnih filmova - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Rodić kaže da bi ove objekte trebalo da preuzme lokalna samouprava i ponovo ih dodeli investitorima. Opštine bi morale da imaju evidenciju objekata na svojoj teritoriji i da kažnjavaju investitore, a zaboravljene lokacije ponovo dodele novim. Na taj način bi se rešio problem nedostatka stanova i dodatno napunila kasa.

Ranijih godina se dobijalo zemljište na korišćenje i postojala je obaveza da se pribave papiri, napravi projekat i počne izgradnja. Mnogi objekti se nalaze na zemljištu koje pripada propalim firmama, ali Zakon o planiranju i izgradnji je i dalje na snazi i tretira nedovršene zgrade. Investitor je u obavezi da u roku od dve godine započne radove. Takvi objekti mogu biti predviđeni za rušenje ako ostanu bez građevinske dozvole, pa i kada su završeni više do 80%. Ukoliko je urađeno više od 80%, investitor može da traži produženje roka na dve godine, a to može da uradi samo jednom.

Postoji apsolutni rok od pet godina u kome svaki investitor mora da pribavi upotrebnu dozvolu. Problem su objekti napušteni pre 2011. godine, kada je stupio na snagu Zakon o planiranju i izgradnji, jer se mora utvrditi svojina. Rodić predlaže da svojina pređe na lokalnu samoupravu.

- U uređenim zemljama je nezamislivo da zapušteni objekti stoje decenijama nezavršeni. Obično izgrade svoje stambene zgrade i izdaju ih - ističe Rodić.

Postoji sijaset načina, mera i kazni da građevinski inspektor, u okviru svojih ovlašćenja, u inspekcijskom nadzoru zaključi da neki objekat predstavlja problem za bezbednost, da ugrožava saobraćaj, da se oduzme dozvola i primora investitora da završi objekat ili se struši.



Nedostatak radne snage u građevinarstvu

Više od 60.000 građevinskih radnika i majstora svih profila iz Srbije radi u zapadnim zemljama i u Rusiji, a od januara 2019. godine kreće novi talas radne snage iz zemlje.

Naime, od naredne godine stupaju na snagu bilateralni sporazumi između naše zemlje i Švedske, Austrije i Nemačke, pa ukoliko krene još jedna brigada majstora, Srbija neće više imati problem samo sa izgradnjom, već i sa održavanjem postojećih objekata.

- Potražnja za radnicima je ogromna, jer je stanarska kriza velika i kod nas i u inostranstvu. Odlaze moleri, skeledžije, parketari, fasaderi, svi koji znaju da rade. Dva miliona stanova u Srbiji je zrelo za ozbiljno renoviranje i imaćemo problem održavanja starih zgrada. Dobre zanatlije će se tražiti kao zlato - ističe Rodić.

Veliki deo radne snage u građevinskoj industriji nema potrebne kvalifikacije i iskustva, a kriza u građevinarstvu traje već nekoliko godina. Angažovanje radne snage iz inostranstva je uvek skuplje nego kada rade domaći radnici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.