Izvor: Glas zapadne Srbije | Četvrtak, 20.12.2018.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Čačanska hladnjača pretvorena u dve fabrike - Proizvodiće se oprema za ventilaciju i raditi štampa na tekstilu

Ilustracija (Foto: Mark Yuill/shutterstock.com)
Hadnjača u Čačku, nekad najveća u SFRJ, koja je 2012. pala u stečaj, biće ovih dana pretvorena u dve fabrike. Alfaco inženjering će tu sa svojih 80 radnika proizvoditi opremu za ventilaciju, klimatizaciju i grejanje, a Etitex sa 45 zaposlenih raditi štampu na papiru i tekstilu. Tako će oživeti ogroman poslovni prostor od 10.460 kvadrata, na samo kilometar i po od središta ovog grada.

Kako je došlo do ove neobične kombinacije, za Regionalnu informativnu novinsku agenciju RINA, objašnjava inženjer Dragan Jović (66), osnivač i vlasnik Alfaca.

- Mi smo imali svoj poslovni prostor na kružnom putu, u krugu Iveca, a Etitex poseduje fabriku u Ljubiću dok je uprava u gradu. I mi i oni suočili smo se sa velikim potrebama za povećanjem poslovnog prostora i od Milenka Kostića, vlasnika Auto Čačka, smo kupili hladnjaču i podelili je na petine, tri nama, dve Etitex, čiji je osnivač i direktor moj prijatelj Aleksandar Milojević.

Kostić je, inače, u posed preduzeća Hladnjača AD Čačak došao kao poverilac, kupivši tu nepokretnost.

- Ja sam Kostiću ustupio svoj prostor u Ivecu od 2.150 kvadrata i ostala je razlika od 375.000 EUR prema njemu. Deo smo već otplatili ali je on, na izuzetno korektan način, omogućio da ostatak isplatimo kroz kompenzacije ili radove u njegovim firmama, bez ikakvih uslovljavanja. Rekao je "platite kad budete mogli" - kaže Jović.

Ovaj inženjer ističe da je Alfaco nedavno kupio novu opremu u Nemačkoj, Engleskoj i Italiji i deo je već montiran u hladnjači. Tu su se već uselile limarska, bravarska i elektroradionica Alfaca, a oprema se i prostor za konstruktore jer preduzeće ima 13 inženjera, računajući dvojicu njegovih sinova, Mihaila i Marka.

- Nedavno smo ugovorili proizvodnju opreme za ventilaciju u Volkswagenu u Nemačkoj i Siemens u Kragujevcu, i uskoro počinjemo proizvodnju toplotnih pumpi i komora za klimatizaciju. U čitavom prostoru izvešćemo podno grejanje toplotnim pumpama pošto hladnjača ima svoj bunar koji daje šest litara u sekundi, pa će nam grejanje biti pet puta jeftinije nego električnim pećima, a imamo i trafo stanicu od dva megavata.

Kapacitet ove hladnjače, podignute 1959. godine, bio je 12.000 tona. Novijih godina prostor je uglavnom izdavan zakupcima koji su tu držali voće i povrće, peciva, ribu i meso, ali je oktobra 2012, pošto je tadašnji vlasnik imao problema sa plaćanjem, prvi put isključena struja. I pojavila se opasnost da iz rashladnog sistema počne da curi amonijak, kojeg je bilo deset tona.

- Amonijak sa rashladnom opremom prodali smo za 100.000 EUR kupcu iz Beograda, isekli i prodali 150 tona gvožđa i raznih cevi, a ostalo nam je još rashladnih uređaja za oko 50.000 EUR. Kad se sve sabere, kvadrat ovde u hladnjači koštaće nas 80 EUR - navodi Jović.

On je naumio da mali deo ogromne zgrade pretvori u stambeni prostor za svoje radnike, jer sada iznajmljuje stanove u Čačku za četvoricu majstora, dvojicu iz Ivanjice i po jednog iz Pranjana i Višegrada, piše RINA.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.