Izvor: Tanjug | Četvrtak, 20.12.2018.| 10:36

Veće naknade za trudnice i porodilje - Izmene zakona u januaru 2019. u Skupštini

(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je u sredu, 19. decembra, da je njen kabinet pripremio izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom u cilju poboljšanja položaja onih trudnica i porodilja, koje su oštećene postojećim zakonom.

Slavica Đukić Dejanović je, gostujući na Radio Beogradu, navela da se zakon, koji je stupio na snagu 1. jula ove godine, pokazao "revolucionarnim", i da je većini trudnica i porodilja doneo veće nadoknade nego što bi im sledovalo po starom zakonu.

Ona je ukazala na to da ipak postoje tri kategorije trudnica i porodilja koje su pogođene usvojenim merama, i objasnila da su oštećene one žene koje su se u istom mesecu zaposlile i otvorile trudničko bolovanje, zatim žene koje su pre bolovanja imale manje od šest meseci staža, kao i mame koje imaju natprosečne zarade.

Za njih je komisija Vlade pripremila nove mere. Gledaćemo da dobiju veća primanja i da nepravda bude ispravljena. Protest mama ne znači nužno samo kritiku, već i poziv na dijalog i saradnju, istakla je ministarka.

Đukić Dejanović je navela da su nove mere već predate na razmatranje ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću, i dodala da predlog treba da odobri i Ministarstvo finansija.

Ministarka je izrazila nadu da će se izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama već u januaru sledeće godine naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Ona je izrazila uverenje da od januara neće više biti protesta majki, i dodala da je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku dobio 150 miliona dinara više iz budžeta nego u 2018. godini.

Finasijska podrška nije jedina mera pronatalitetne politike. Radićemo i sa lokalnim samoupravama, koje treba da usklade rad i roditeljstvo i da mladim parovima obezbede servise podrške, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Kabinet će se u 2019. godini više fokusirati i na rad sa dijasporom, odnosno na odliv mozgova, jer analize pokazuju da iz Srbije svake godine ode 16.000 mladih i obrazovanih koji u inostranstvu zasnivaju porodice.

Ministarka je upozorila na to da Srbija svakog dana izgubi 107 građana, a svake godine grad veličine Jagodine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.