NavMenu

Strani kupci opet traže srpsku jabuku - Ko je imao hladnjaču, dobro je prošao

Izvor: Politika Sreda, 19.12.2018. 15:48
Komentari
Podeli
U Evropi je ove godine jabuka rodila oko 36% više nego 2017. godine. Istovremeno, opalo je i interesovanje tradicionalnih kupaca iz Rusije, gde inače izvozimo 95% ovog voća. To je pre nekoliko meseci uslovilo drastično smanjenje prodaje i snizilo cenu jabuka. Povoljna okolnost je to što je Kina, koja proizvedi oko 50% ukupne svetske proizvodnje jabuka, ove godine imala pad od 28% što je i izazvalo poremećaje na tržištu.

Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, rekao je za Politiku da se obistinjuju predviđanja da je jabuku trebalo skladištiti jer dolaze bolji dani za ovo voće. Kaže da su najgore prošli oni koji nisu imali hladnjače i koji su morali da je prodaju direktno sa plantaža. Oni koji imaju kalibratore za sortiranje jabuke i pakuju je u kartonsku ambalažu sada za zlatni delišes dobijaju 50 do 55 dinara, crveni delišes je oko 60 dinara, greni smit 45 do 50 dinara…

– Ovo su korektne i podnošljive cene približne onima iz najrazvijenijih regija za proizvodnju jabuka u Italiji. Sadašnja situacija je dokaz da mali proizvođači moraju da se udružuju – kaže Keserović. Najveća tražnja je, dodaje, za jabukom sorte gala, koja na tržištu trenutno vredi 60 evrocenti po kilogramu, ali nje trenutno nema, jer je izvezena za Dubai.

Prošle godine, jabuka je bila četvrti najznačajniji srpski izvozni poljoprivredni proizvod, čiji je plasman vredeo oko 125 mil USD. Neizvesno je da li ćemo i u 2018. uspeti da dostignemo taj iznos.

Keserović procenjuje da će izvoz jabuka biti veći od 100 mil USD, ali da "teško možemo da dostignemo prošlogodišnji rezultat, jer je i cena ovog voća bila niža". Jasno je, kaže, i da se ne može ponoviti cena od 60 ili 70 evrocenti, koliko su jabuku plaćali kupci iz Rusije, jer su ta zlatna vremena prošla. Postaje jasnije zašto su analitičari upozoravali da Srbija mora što pre da pronađe i druge kanale prodaje.

Keserović, ipak, smatra da je voćarstvo jedna od najsvetlijih grana poljoprivrede i očekuje da će ukupni ovogodišnji izvoz voća biti oko 600 mil USD. On je ranije rekao da Srbija mora polako da se prilagođava evropskom tržištu i da sa konvencionalne prelazimo na integralnu, organsku proizvodnju kao što radi cela Evropa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.