Izvor: Oslobođenje | Utorak, 18.12.2018.| 16:54

Firma HEET u Prozor-Rami podigla prve male vetroelektrane u BiH - Planirano ulaganje i u seoski turizam

Ilustracija
U opštini Prozor-Rama na lokalitetu Proslapska planina, preduzeće HEET u oktobru je u probni rad pustilo pet mikrovetroelektrana pojedinačne snage 20 kilovata. Planirana godišnja proizvodnja iznosi cirka 300 MGw/h.

Proizvodnja vetroenergije iz mikropostrojenja inače je prva ovakve vrste u našoj zemlji. Ukupna vrednost procenjena je na milion maraka, a sam projekat finansiran je kreditnim sredstvima EBRD-a. Elektrane su već priključene na mrežu i funkcionišu kao postrojenja u probnom radu, kako je i predvideo Zakon o obnovljivim izvorima energije Federacije BiH.

Uskoro se očekuje i izdavanje dozvole za rad i sticanje statusa kvalificikovanog proizvođača električne energije od FERK-a, a nakon toga i potpis ugovora sa Operatorom za OIEIEK u FBiH kao privilegiranim proizvođačem.

Građevinski projekat već je završen, oprema je takođe postavljena, a potpuni završetak projekta očekuje se početkom naredne godine.

U HEET-u veruju da bi njihovi projekti mogli podstaći i ostale slične ideje. Preduzeće je za sada orijentisano na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Direktorka Milka Pavličević za Oslobođenje napominje da je prostor u koji se ulaže ranije bio pust ili pasivan, kao i da će zahvaljujući novim projektima, nadaju se, postati prepoznatljiv.

- Naše mikrovetroelektrane prve su ovakve vrste u zemlji. Planirali smo i druge delatnosti poput proizvodnje zdrave hrane, odnosno učešća u ukupnom ruralnom razvoju kroz korišćenje potencijala ovog kraja. Plan je i da ovaj prelepi prostor pretvorimo u mesto seoskog turizma koje bi sve više dobijalo na značaju - kaže Pavličević.

Jedan od ciljeva je zainteresovati i naučnike i školske ustanove kako bi im se ponudio prostor za edukacije studenata.

- Sigurna sam da će projekti koje smo započeli biti dobri primeri razvoja prostora kakav je ovaj i njemu sličnih. Radimo uveliko i na izradi studije ukupnih planinskih potencijala opštine Prozor-Rama, kao i mogućnostima njihovog održivog korištenja sa jedinstvenim ciljem ruralnog razvoja. Još ne znamo u kojoj smo meri uspešni ili ćemo to biti, ali smo se ipak odvažili pokrenuti nešto u svojoj opštini, preuzimajući pritom i rizik - kazala je Pavličević, dodajući da je HEET relativno mlado preduzeće, koje je tek pre tri godine počelo rad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.