NavMenu

Dogovoreno povećanje cene struje za privredu FBiH od 2 do 5%

Izvor: eKapija Utorak, 18.12.2018. 16:42
Komentari
Podeli
(Foto: chanwangrong/shutterstock.com)
Predsednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović nakon sastanka s predstavnicima Vlade Federacije BiH izjavio je da će cena električne energije za privredu ići blago prema gore u odnosu na prošlogodišnju i to u rasponu od 2 do 5%, prenosi Business Magazine.

- Ono što je danas dogovoreno je manje-više u skladu s nekim očekivanjima i ranijim dogovorima. Cena će varirati u zavisnosti od potrošača, na kojem naponu i pod kojim uslovima rade. Ovo je blago povećanje u odnosu na ono koje je bilo najavljivano od 18 do 255. Nismo presrećni ni sa tim, ali nismo ni nezadovoljni ovim što smo dogovorili - istakao je Smailbegović nakon sastanka održanog u Vladi FBiH u Sarajevu, a kome je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić.

Sledeće što je dogovoreno, kako je dodao Smailbegović, odnosi se na ugovore koji su već potpisani, njih oko 300, a koji će biti aneksirani najkasnije do 20. ili 25. januara i praktično će nova cena električne energije startovati sa 1. januarom i ona bi trebala da se fiksira na neki nivo za iduću godinu.

Federalni ministarstar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić izrazio je zahvalnost poslodavcima i Elektroprivredi na strpljenju koje su pokazali poslednjih nekoliko sedmica, te što su ozbiljno pristupili dogovorima da se postigne optimalno rešenje.

- Treba napomenuti da je Elektroprivreda BiH na otvorenom tržištu, to je bitno i utiče na njeno poslovanje. S druge strane je opravdan zahtev i Udruženja poslodavaca koje traži da ih, u jednu ruku, zaštitimo. Predlog koji nam je Elektroprivreda poslala je koristan, pametan, prihvatljiv i da trenutno tržišna cena od 75 EUR po megavat satu, smanjenje 15% koje su oni predvideli u svom programu, odnosno preko koeficijenata za umanjenje ili uvećanje u određenim trenucima, jeste komforan i dobar predlog - izjavio je Džindić.


Prema zaključcima sa sastanka, kako je dodao, to povećanje je u rasponu od 1,7 do 4,9%.

Džindić je kazao da su, na primer, Železnice Federacije BiH jednom ovakvom odlukom i ovakvim dogovorom došle u poziciju da naredne godine imaju cenu manju za 10%.

- Zavisno od kategorije potrošača, od nivoa potrošnje, od dijagrama potrošnje, od količine konzumacije električne energije zavisiće i formiranje te cene. Mislim da je danas i Vlada FBiH zadovoljna ovakvim ishodom pregovora, Elektroprivreda takođe, a mislim i Udruženje poslodavaca - kazao je Džindić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.