Izvor: eKapija | Utorak, 18.12.2018.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lokalne samouprave u Srbiji moraju da unaprede IT sisteme i bezbednost podataka građana

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) preporučila je danas lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede informacione sisteme, kapacitete IT službenika i procedure za upravljanje podacima građana.

Analizom NALED-a i Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu u okviru projekta "Zaštita podataka o ličnosti i informaciona bezbednost na lokalu", koji je realizovan uz podršku članica Saveza za e-upravu - Asseco SEE, Comtrade, IBM, KPMG, SAGA, SBS i SAP, utvrđeno je da bi većina gradova i opština u Srbiji mogla da reši potencijalne eksterne hakerske napade, ali da su prilično ranjivi na interne zloupotrebe informacija. Utvrđeno je i da od analizirane 63 lokalne samouprave u Srbiji polovina nema odgovarajući propis o procedurama za informacionu bezbednost.

Lokalnim samoupravama je preporučeno da koriste licencirane operativne sisteme i softvere nove generacije, da ih redovno ažuriraju i primene savremenu bezbednosnu opremu i procedure u zaštiti informacija.

Jedna od preporuka je i unapređenje upotrebe lozinki i autentifikacije unutar lokalnih samouprava, kao i da se javnim službenicima ograniči pristup podacima koji nisu u njihovoj nadležnosti.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da su u osam gradova i dve opštine u Srbiji sprovedeni pen-testovi bezbednosti IT sistema, sajtova i aplikacija kako bi se utvrdio kvalitet podataka građana na nivou lokalnih samouprava.

- Kragujevac, Užice, Vranje, Pirot, Šabac, Požarevac, Sombor, Zrenjanin, Vrnjačka Banja i Pećinci prve su lokalne samouprave u kojima su stručnjaci za informacionu bezbednost u saradnji sa nadležnima simulirali kontrolisan hakerski napad - kazao je Jovanović.

On je dodao da bi lokalne samouprave trebalo da sprovode pen-testiranje jednom godišnje budući da ubrzan razvoj informacionih tehnologija svakodnevno donosi nove pretnje i zahteva stalna prilagođavanja.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić rekao je da je razvoj eUprave veliki izazov za gradove u Srbiji koji treba da unaprede održivost i bezbednost IT sistema kako bi bili spremni da pružaju e-servise i "imali svest o odgovornom korišćenju i čuvanju podataka koji su im povereni".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.