NavMenu

Lokalne samouprave u Srbiji moraju da unaprede IT sisteme i bezbednost podataka građana

Izvor: eKapija Utorak, 18.12.2018. 15:35
Komentari
Podeli
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) preporučila je danas lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede informacione sisteme, kapacitete IT službenika i procedure za upravljanje podacima građana.

Analizom NALED-a i Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu u okviru projekta "Zaštita podataka o ličnosti i informaciona bezbednost na lokalu", koji je realizovan uz podršku članica Saveza za e-upravu - Asseco SEE, Comtrade, IBM, KPMG, SAGA, SBS i SAP, utvrđeno je da bi većina gradova i opština u Srbiji mogla da reši potencijalne eksterne hakerske napade, ali da su prilično ranjivi na interne zloupotrebe informacija. Utvrđeno je i da od analizirane 63 lokalne samouprave u Srbiji polovina nema odgovarajući propis o procedurama za informacionu bezbednost.

Lokalnim samoupravama je preporučeno da koriste licencirane operativne sisteme i softvere nove generacije, da ih redovno ažuriraju i primene savremenu bezbednosnu opremu i procedure u zaštiti informacija.

Jedna od preporuka je i unapređenje upotrebe lozinki i autentifikacije unutar lokalnih samouprava, kao i da se javnim službenicima ograniči pristup podacima koji nisu u njihovoj nadležnosti.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da su u osam gradova i dve opštine u Srbiji sprovedeni pen-testovi bezbednosti IT sistema, sajtova i aplikacija kako bi se utvrdio kvalitet podataka građana na nivou lokalnih samouprava.


- Kragujevac, Užice, Vranje, Pirot, Šabac, Požarevac, Sombor, Zrenjanin, Vrnjačka Banja i Pećinci prve su lokalne samouprave u kojima su stručnjaci za informacionu bezbednost u saradnji sa nadležnima simulirali kontrolisan hakerski napad - kazao je Jovanović.

On je dodao da bi lokalne samouprave trebalo da sprovode pen-testiranje jednom godišnje budući da ubrzan razvoj informacionih tehnologija svakodnevno donosi nove pretnje i zahteva stalna prilagođavanja.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić rekao je da je razvoj eUprave veliki izazov za gradove u Srbiji koji treba da unaprede održivost i bezbednost IT sistema kako bi bili spremni da pružaju e-servise i "imali svest o odgovornom korišćenju i čuvanju podataka koji su im povereni".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.