Izvor: Beta | Subota, 09.05.2009.| 18:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija usaglašava regulativu o bezbednosti hrane sa EU

Saša Dragin (Foto: b)


Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin izjavio je 9. maja na Novosadskom sajmu da će Srbija i Slovenija konkurisati kod fondova Evropske unije na zajedničkom programu u oblasti bezbednosti hrane.

Posle sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i ishrane Slovenije Milanom Pogačnikom, Dragin je rekao da će takozvani tvining projekat sa Slovenijom pomoći Srbiji u procesu usaglašavanja zakonske regulative na polju bezbednosti hrane.

- Moramo uspostaviti saradnju na usaglašavanju zakonske regulative na polju bezbednosti hrane i u procesu dobijanju statusa posmatrača u Evropskoj asocijaciji za bezbednost hrane- rekao je Dragin novinarima.

Prema njegvoim rečima, pored Tvining projekta, Srbija i Slovenija će u narednom periodu raditi i na povećanju saradnje u sektoru agrobiznisa, jer slovenačke kompanije žela da pomognu srpsko
tržište.

- Veoma sam zadovoljan što su srpske kompanije prisutne u Sloveniji i smatram da je najbitnije da omogućimo slobodan izvoz roba u oba pravca- rekao je Dragin.

On je podsetio da Srbija beleži godišnji suficit od 600 mil EUR u oblasti poljoprivrede i rekao da je zbog toga poljoprivreda velika šansa Srbije u vremenima svetske ekonomske krize.

- Povoljan bilans u trgovinskog razmeni poljoprivrednih proizvoda treba da bude samo početak, jer tokom ekonomske krize možemo da od poljoprivrede napravimo razvojnu snagu Srbije- rekao je Dragin.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.