Izvor: Blic | Subota, 09.05.2009.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mališane sada leče najsavremenijim aparatima - novo dijagnostikovanje u Univerzitetskoj dečjoj klinici u BeograduViše od 3.000 dece svake godine se podvrgne nekoj od komplikovanih dijagnostičkih procedura, kao što su snimanje organa na skeneru i magnetnoj rezonanci ili dijagnostikovanje srčanih mana u angiosali.

Da bi se deci pružio još bolji tretman i smanjilo čekanje, 8. maja je u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj puštena u rad nova nuklearna magnetna rezonanca, koja će omogućiti da se naši mališani leče kao u najsavremenijim evropskim zemljama.

Prema rečima direktora Dečje klinike doc. dr Milana Đukića, nova magnetna rezonanca je opremljena, pored kvalitetnog hardvera, i najsavremenijim softverskim aplikacijama, što omogućava najsavremenije tehnike snimanja organa, kao što su urografije i ostala funkcionalna snimanja organa. Aparat je koštao 120 miliona dinara, a novac je izdvojilo Ministarstvo zdravlja.

- Ovim aparatom smo rešili gorući problem. Tokom njegove upotrebe decu uvodimo u opštu anesteziju. U toku jedne smene moguće je uraditi pet do šest snimanja, što je godišnje oko 1.200 procedura. Magnet je za decu posebno značajan jer štedi mladi organizam od rendgenskog zračenja - rekao je dr Milan Đukić.

Ostala oprema za složene dijagnostičke procedure u Tiršovoj je na solidnom nivou. Kako za "Blic" kaže radiolog dr Željko Smoljanić, u upotrebi su rendgen, angiosala, skener i novi magnet, pri čemu su poslednja tri kapitalna aparata nova i rade odlično.

- U planu je da rendgen zamenimo digitalnim, što bi značajno olakšalo i ubrzalo snimanja. Angiosala je takođe nova. Tu se rade angiokardiografije radi dijagnostikovanja srčanih mana, ali i interventne procedure, kao što je zatvaranje otvora na srčanim pregradama - rekao je dr Smoljanić.

Brojne su bolesti zbog kojih je neophodno mališane podvrgnuti snimanjima na ovim aparatima. Tu se ubrajaju anomalije i bolesti centralnog nervnog sistema, mozga, kičmene moždine, maligni i benigni tumori, koji, prema rečima dr Smoljanića, nisu više tako retki među decom.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 9.05.2009.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.