Izvor: Tanjug | Utorak, 18.12.2018.| 12:29

Kineski Zijin preuzeo RTB Bor - Uplaćeno 350 mil USD za dokapitalizaciju

(Foto: rtb.rs)
Kineska kompanija Zijin Mining (Ziđin Majning) danas je zvanično preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru.

Kineska kompanija juče je uplatila 350 mil USD za dokapitalizaciju, tako da joj je pripalo 63% vlasništva nad RTB-om.

Kompanija u Boru zvaće se Zijin Bor Copper d.o.o. Bor (Ziđin Bor Koper) a uskoro će joj, kako je najavio ministar Aleksandar Antić, biti pridodat naziv Srbija.

Ugovor o pristupanju novog člana, odnosno ugovor o preuzimanju danas su potpisali minstar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Zijin-a i stariji potpredsednik te kineske kompanije Džordž Fang (George Fang).

Zijin Mining Group, jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude, izabrana je za strateškog partnera RTB Bor krajem avgusta ove godine, a plan je da ulože ukupno 1,26 mlrd USD u RTB u narednih šest godina od čega će 75% investirati u prve tri godine.

Zijin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira dodatnih 200 mil USD za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 mil USD bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.
Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Zijin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 mil USD.

Kompanija Zijin u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 mlrd EUR, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 mil EUR.
Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, državnog sekretara Ministarstva privrede Miluna Trivunca, kao i novog generalnog direktora kompanije u Boru Long Ji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.