Izvor: eKapija | Utorak, 18.12.2018.| 12:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Više od 800 inspektora na obuci za platformu e-inspektor

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Više od 800 inspektora sanitarne, tržišne, inspekcije za rad i Upravnog inspektorata prošlog meseca počelo je obuku za korišćenje informacionog sistema e-inspektor, sistema za planiranje i upravljanje inspekcijskim nadzorom.

Neki od osnovnih ciljeva koji se žele postići implementacijom vertikalnog sistema (shared-inspection-management-system) e-inspektor su postizanje većeg nivoa efektivnosti i efikasnosti inspekcijskog nadzora u Zemlji, smanjenje sive ekonomije kao i transparentnost i pravičnost postupka inspekcijskog nadzora, preneto je na sajtu firme S&M.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović obišli su nedavno inspektore koji prolaze obuku u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru za korišćenje novog informacionog sistema e-inspektor.

Brnabić je navela da je projekat e-inspektor jedan od najbitnijih u digitalizaciji rada javne uprave i dodala da će od 1. januara krenuti sa radom i Jedinstveni informacioni sistem lokalnih poreskih administracija, gde će građani i privreda moći putem interneta da naprave upit u stanje svih svojih poreskih obaveza i da podnesu poresku prijavu.

Od 8. januara biće pokrenuti vaučeri i onlajn prijava sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede, knjiga državljanstava će konačno biti dostupna u elektronskom obliku, dok je u toku imenovanje oko 60.000 ulica u okviru projekta izrade adresnog registra zahvaljujući tome što je RGZ završio elaborate ulica za celu Srbiju.

Uvođenjem ovog informacionog sistema obezbediće se bolja koordinacija između inspekcija, automatizacija rada inspekcijskih službi i bolja efikasnost nadzora. Takođe će se standardizovati rad inspekcija i dostupnost podataka svim inspekcijama, što neminovno prouzrokuje smanjenje troškova za privredu.

Sistem podržava funkcionalnosti na sledećim nivoima: na nivou poslovnih subjekata – subjekata nadzora, inspektora, inspekcije, inspekcijskog sistema kao i na nivou države.

Ključni koncepti ovog inspekcijskog Sistema su planiranje i sprovođenje nadzora na osnovu upravljanja rizikom, implementacija vertikalnog rešenja za sve inspekcije, primena inspekcijskog sinergetskog efekta putem planiranja i sprovođenja zajedničkih nadzora više inspekcija ili nadzora inspektora sa više inspekcijskih zvanja. Takođe će biti omogućena primena liste inspekcijskih provera kao sredstva za podizanje nivoa standardizacije, efikasnosti i transparentnosti nadzora ali i samoproveravanje subjekata nadzora.

Inspektori su dobili lake laptop računare, bežični internet i kvalifikovane elektronske sertifikate koji će im omogućiti rad bez papira, štampača, skenera i dodatne opreme.

Pokrenut je i Kontakt centar za javnu upravu gde će svi zaposleni u javnoj upravi moći da dobiju neophodne informacije za korišćenje četiri informaciona sistema: e-ZUP, "Bebo, dobro došla na svet", e-inspektor (svi ovi informacioni sistemi realizovani su uz stručnu podršku S&T Serbia) kao i Jedinstveni informacioni sistem LPA.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE