Izvor: eKapija | Utorak, 18.12.2018.| 15:50

Zorka Keramika ulaže 15 mil EUR u povećanje proizvodnje - Posao za još 100 ljudi

Tokom posete Maje Gojković fabrici Zorka Keramika
Vlasnici fabrike keramičkih pločica Zorka Keramika u Šapcu najavili su investicije od 15 mil EUR u povećanje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih radnika. Ova kompanija jedan je od najvećih proizvođača keramičkih pločica u Srbiji, sa godišnjom proizvodnjom od 4,2 miliona kvadratnih metara.

Šabačku fabriku posetila je u ponedeljak (17. decembra 2018. godine) predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, koja je tom prilikom istakla da je Zorka Keramika dobar primer moderne kompanije koja ide u korak sa trendovima i spremna je da primenjuje nove tehnologije, kao i da kompanija ima veliki značaj za Srbiju, jer je našla tržište i izvan granica naše zemlje, i to ne samo u regionu, već i na veoma zahtevnim i konkurentnim tržištima EU.

- Zorka Keramika je najveća fabrika keramičkih pločica u Srbiji i jedina fabrika u zemlji koja ima tehnologiju rektifikacije pločica. Takođe, proizvodimo kvalitet "gres - porcellanato", koji podrazumeva poseban način obrade i proizvodnje keramičke pločice. U poslednje dve godine proizvodimo premijum brend "Tilezza" najsavremenijeg dizajna i formata, za koji postoji velika potražnja na tržištu, posebno za stambene projekte u Srbiji, ali i za izvoz. Zbog toga je doneta odluka da se izgrade novi proizvodni kapaciteti. Investicija od 15 mil EUR omogućiće povećanje proizvodnje od 3 miliona metara kvadratnih, ali i novih 100 radnih mesta - rekao je Markus Bogdanović, jedan od vlasnika fabrike Zorka Keramika.

Fabriku keramičkih pločica Zorka Keramika u Šapcu i fabriku opekarskih proizvoda Zorka-Opeka u Koceljevi kupio je 2004. godine austrijski konzorcijum u okviru privatizacije industrijskog kompleksa Zorka Šabac. Fabrika keramičkih pločica danas zapošljava 300, a fabrika opeke 60 ljudi.

Čak 50% proizvoda plasira se na inostrano tržište, prvenstveno u Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Italiju.

Vlasnik fabrike je konzorcijum austrijskih biznismena, koji se generacijama unazad bave proizvodnjom građevinskih materijala.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.