NavMenu

Gotovo 80% prodaje alkoholnih pića nelegalno - Proizvođači traže zaštitu od inspekcijskih službi

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 17.12.2018. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Sinisa Botas/shuterstock.com)
Gotovo 80% prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine, ako ne i 100 mil EUR godišnje, kažu u Grupaciji uvoznika i distibutera alkoholnih pića.

Taj alarmantan podataka pokazuje da je siva ekonomija gorući problem u industriji alkoholnih pića, kaže predsednik Grupacije uvoznika i distibutera alkoholnih pića u Privrednoj komori Srbije Miloš Ilić.

- Naša odgovornost je u ovom segmentu jako velika zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača - rekao je Ilić, koji je danas učestvovao na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije "Zajedno protiv sive ekonomije" na kome su bili i predstavnici proizvođača.

Naveo je da su udružanja distributera i proizvođača pripremila hodogram, odnosno plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola.

- Sledimo dobru praksu hodograma u industriji duvana, tekstila kao i u industriji kafe i želimo da i naš hodogram postane deo nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije - kaže Ilić i dodaje da doprinos države treba da bude u dodatnom angažmanu inspektora, njihovoj edukaciji i opremi.

Smatra da su gubici države zbog sive ekonomije u oblasti alkohola znatno veći nego što bi bila investicija u dodatne službenike u inspekcijama.

Predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u PKS Ivan Urošević upozorio je da su podaci alarmantni u poslednjih 10 godina, kao i da registrovani proizvođači rakije sve manje imaju snage u borbi protiv sive ekonomije.

- Moraju neke stvari da se promene, inače naš nacionalni proizvod je u velikom problemu. Sve je manje proizvođača koji imaju snage da se ozbiljno bave ovom proizvodnjom, a to se automatski odražava i na sam kvalitet proizvoda - kaže Urošević.

Istakao je da je važno znati šta se nalazi u prometu i šta kroz ugostiteljske objekte i kroz nelegalnu prodaju završava na našim trpezama, s ozbirom da je piće takođe prehrambeni proizvod i da je u njegovom slučaju Zakon o bezbednosti hrane takođe jedan od krovnih zakona.

S obzirom da često svi kažemo, dodaje Urošević, da je rakija naš nacionalni proizvod, krajnje je vreme da se tako prema njemu i ophodimo.

- Rakija je jedan od retkih proizvoda koji niko ne može da falsifikuje pa čak ni Kinezi, s obzirom da je reč o proizvodu od voća sa našeg terena i ima svoje specifičnosti. Mislim da je ovo prozvod koji treba mi sami da cenimo mnogo više i da se bavimo njime - kaže Urošević.

Broj registrovanih proizvođača rakije se, navodi, stalno menaja, a po poslednjoj evidenciji ima ih oko 500, dok ih je u 2009. bilo skoro 2.000, ali da je, nažalost, broj onih koji se bave proizvodnjom rakije koje sistem ne vidi daleko veći.


- Možemo da pretpostavimo da se sigurno tih 1.500 koji su nekad bili registrovani, a više ne postoje u registru i dalje bave time, a siguran sam da ima mnogo više onih koji su naknadno ušli u ovaj posao - rekao je Urošević.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da PKS u poslednje dve godine aktivno radi na borbi protiv sive ekonomije, jer je za privredu to jedan od prioriteta.

- Upravo hodogrami jesu jedan od načina kako stvari mogu da se rešavaju sistemski tako što će i svi nadležni organi, a sa druge strane privreda, zajedno raditi na smanjenju sive ekonomije i na stvaranju fer i konkurentnog tržišta - rekao je Malinović.

Za rešavanje tog problema, navodi Malinović, potreban je zajednički rad, ali i ukazivanje na konkretne probleme koji se dešavaju u praksi i na one koji nepošteno obavljaju svoju delatnost.

Kako je rekao, sami privrednici na terenu najbolje znaju ko su njihovi konkurenti koji se bave nelegalnom trgovinom, a hodogram je najbolji odgovor, jer daje jasne naznake kada, u kom periodu godine i koji inspekcijski organ treba da se angažuje kako bi se rešavao uzrok problema, a ne da se samo bavimo posledicama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.