Izvor: eKapija | Ponedeljak, 17.12.2018.| 15:45

Opština Vrbas prva u Evropi dobila najsavremeniji sistem za daljinsko očitavanje vodomera LoRa

(Foto: JKP Komunalac Vrbas)
U okviru automatizacije sistema vodosnabdevanja u opštini Vrbas je, prvi put u Evropi, implementiran Sistem daljinskog očitavanja vodomera (LoRa), koji omogućava rano otkrivanje kvarova na instalacijama i smanjenje gubitaka na mreži.

Kako za eKapiju kaže Miroslav Fejsa, rukovodilac PJ "Vodovod i kanalizacija" JKP "Komunalac" Vrbas, reč je o pilot projektu turske kompanije Bajlan (Baylan), proizvođača najsavremenijih vodomera.

- Ovaj projekat je zaživeo zahvaljujući velikom naporu naših inženjera i kolega iz Bajlana i do sada se u sistemu daljinskog očitavanja vodomera nalazi više od 1.000 vodomera, što u domaćinstvima, što u kompanijama - ističe Fejsa.

Po njegovim rečima, u sklopu razvoja automatizacije objekata sistema vodosnabdevanja u Vrbasu, koja je dala velike rezultate u praćenju rada sistema, bilo je neophodno uključiti i merenje potrošnje, na način koji bi, zajedno sa implementiranom automatizacijom dao željeni rezultat.

- Stručni tim PJ "Vodovod i kanalizacija", koji stoji iza planskih i operativnih aktivnosti sprovođenja automatizacije, opredelio se za sistem stacionarnog očitavanja kao osnovnog u delu implementacije daljinskog očitavanja potrošnje. Daljinsko očitavanje vodomera donosi višestruku korist kako za same građane, tako i za JKP "Komunalac", počevši od ranog otkrivanja i upozorenja korisnika o eventualnim kvarovima na unutršnjim instalacijama, unapređenja komercijalnog odnosa sa potrošačima, pa do ukupnog smanjenja gubitaka na distributivnoj mreži - objašnjava Fejsa i dodaje da to omogućava kontinuiranu i sveobuhvatnu kontrolu ovog sistema.

Vrednost investicije je između 20.000.000 i 25.000.000 dinara na godišnjem nivou, a finansiranje se, ističe naš sagovornik, odvija iz sredstava JKP "Komunalca.

Kada je reč o dinamici radova i roku za završetak projekta, Fejsa kaže da je u planu zamena od 2.500 do 3000 vodomera godišnje.

- To znači da će svi potrošači u naredne četiri godine biti priključeni na sistem daljinskog očitavanja vodomera - kaže Fejsa.

On smatra da bi i druge opštine mogle da se povedu za ovim primerom jer, kako kaže, "benefiti od kontrolisanog, kvalitetnog i racionalnog korišćenja vode, koja je dragocen ali, nažalost, ograničen resurs, trebalo bi da budu cilj i opredeljenje svakog preduzeća koje se bavi distribucijom vode".

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.