NavMenu

Kineska kompanija Zijin 18. decembra preuzima RTB Bor

Izvor: Beta Ponedeljak, 17.12.2018. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Kineska kompanija Zijin (Ziđin) trebalo bi da sutra, 18. decembra zvanično preuzme Rudarsko-topioničarki basen (RTB) Bor. Zijin je izabran za strateškog partnera jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63% u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 mlrd USD, obaveznu investiciju od 350 mil USD, izmirenje duga RTB-a od 200 mil USD i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Kompanija Zijin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi. Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 mlrd EUR (oko 78 milijardi juana), dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 mil EUR (oko 1,8 milijardi juana). Tenderom je bilo predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 mil USD.


Podnosilac ponuda mogla je biti domaća ili strana kompanija koja se najmanje 10 godina bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

Za izbor strateškog partnera za RTB Bor stigla je i ponuda ruske firme Ju gold. Ponude za strateško partnerstvo sa RTB Bor, osim kineske i ruske kompanije, dostavio je i kanadski Diamond field, ali je ta kompanija ispala iz trke zbog nepotpune dokumentacije. Dosadašnji generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski najavio je ranije da će u toj kompaniji ostati još tri godine pod ugovorom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.