Izvor: eKapija | Ponedeljak, 17.12.2018.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od EU 97 mil EUR bespovratnih sredstava za zaštitu životne sredine, energetiku i unutrašnje poslove

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han potpisali su danas u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od preko 97 mil EUR.

Joksimović je tom prilikom naglasila da će ta sredstva biti opredeljena za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije, i dodala da je najznačajniji deo ovog paketa od 49,6 mil EUR namenjen za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

To je jedan od najvažnijih projekata koji bi trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture, što je od izuzetnog značaja za naše građane, poručila je ona.

Prema njenim rečima, drugi deo sredstava od preko 28 mil EUR odnosi se na projekte u oblasti životne sredine i biće usmeren za upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu, za sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, kao i na druge projekte, kao što je separacija otpada, za 19 opština u Srbiji.

To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih integracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu, istakla je ministarka.

Joksimović je poručila da, i pored pažnje koju poslednjih dana dobijaju političke stvari koje opterećuju i evrointegracioni put Srbije, naša zemlja nastavlja da bude fokusirana na sopstveni razvoj.

- Za razliku od nekih drugih u regionu, mi stvari posmatramo drugim očima – kroz razvoj, saradnju, poštovanje principa i pre svega interesa naših građana. Jedino na taj način možemo da radimo na boljoj budućnosti naše zemlje i svih njenih građana - zaključila je Joksimović, izrazivši nadu da će se evropski put Srbije nastaviti stabilnim tempom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.