Izvor: Capital | Nedelja, 16.12.2018.| 13:35

Vijetnamci odustali od bijeljinske Šećerane - Ponude dostavili Goran Vajkić i turski Solist

(Foto: Milosz_G/shutterstock.com)
Firma CC1 iz Vijetnama nije dostavila potvrdu da je i dalje zainteresovana za kupovinu bijeljinske Šećerane, dok su turski Soltist i Goran Vajkić to učinili, i o njihovim ponudama, u ponedjeljak, 17. decembra, će raspravljati Skupština poverilaca, pod uslovom da uplate depozit od 50.000 KM (25.000 EUR), potvrdio je u petak za portal Capital stečajni upravnik Nebojša Matić.

Matić je krajem prošlog meseca uputio poziv firmama koje su ranije dostavile ponude za kupovinu imovine Šećerane da potvrde da ostaju pri svojim ponudama, te da do 14. decembra uplate depozit.

On je rekao da su Soltist i Goran Vajkić dostavili potvrde da njihove ponude i dalje važe, dok se Vijetnamci nisu oglasili.

Zbog toga će, kako je naveo, pred Skupštinu poverilaca, u kojoj većinu imaju određene firme i radnici, ići Vajkićeva i ponuda turske firme.

- O njima će Skupština poverilaca odlučivati, ukoliko uplate depozit. Odbor poverilaca juče (15. decembra) je zaključio da druga tačka dnevnog reda Skupštine bude odluka o daljem toku stečajnog postupka u okviru koje će biti razmatrane i ove ponude i da se izabere najpovoljnija. Odbor poverilaca želi da se to u ponedeljak proda - kazao je Matić.

Podsetio je da je pokrenuta istraga protiv određenih lica u vezi sa prijavama potraživanja nastalih nakon dobijenih presuda zbog propuštanja, te naglasio da čak i u slučaju da se fabrika proda, novac neće biti podeljen poveriocima, dok se ti postupci ne okončaju.

- Ja taj novac sigurno neću deliti dok se to pitanje ne reši, a neće ni sud dozvoliti. Novac će biti deponovan na račun suda i niko neće biti oštećen - kazao je Matić.

Kazao je da pristigle ponude i ne predviđaju da će novac biti odmah uplaćen, već u roku od godinu dana, a da će firme priložiti bankarsku garanciju. Ponovio je i da nijedna ponuda ne garantuje nastavak proizvodnje.

Turci su u ponudi naveli da su spremni da plate 5,1 mil EUR i da obezbede bankarsku garanciju, ali da će se tek nakon što uđu u posed i detaljno sagledaju stanje u kojem su postrojenja i oprema izjasniti da li će investirati u ponovno pokretanje proizvodnje.

Goran Vajkić je ponudio 6,95 mil KM, te predložio da Šećerana formira novo pravno lice na 14 meseci na čijem čelu bi bio on te da bi u periodu od godinu obezbedio novac kojim bi isplatio poverioce, nakon čega bi postao stoodstotni vlasnik novoosnovanog preduzeća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.