NavMenu

Python sve popularniji programski jezik

Izvor: Blic Nedelja, 16.12.2018. 13:18
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Gvido van Rosum (Guido van Rossum), holandski programer koji je 1989. stvorio Pajton (Python), kaže da mu uopšte nije bila namera da napravi programski jezik za masovnu upotrebu. Skoro 30 godina kasnije, približio je programiranje ljudima za koje je to bila misterija.

U poslednjih 12 godina, Amerikanci su na Google češće pretraživali pojam "Python" nego "Kim Kardašijan". Od 2010. do danas broj pretraga se utrostručio, dok su pretrage drugih važnih programskih jezika u opadanju.

Dve glavne prednosti Pajtona su jednostavnost i fleksibilnost. Zahvaljujući jednostavnoj sintaksi i korišćenju uvučenih redova, lako se uči, čita i deli.

Njegovi odani korisnici "pajtonisti" postavili su na online repozitorijumu 145.000 programskih paketa prilagođenih individualnim zahtevima klijenata koji pokrivaju najrazličitije oblasti (od razvoja igrica do astronomije), a mogu za nekoliko sekundi da se instaliraju i ubace u Pajtonov program.


Zbog raznovrsnosti, američka Centralna obaveštajna agencija koristila ga je za hakovanje, Google za indeksiranje sajtova, Pixar za produkciju filmova, a Spotify za preporučivanje pesama.

Najpopularniji su paketi za "mašinsko učenje", koji analiziraju ogromnu količinu podataka da bi prepoznali modele koji inače ne bi bili prepoznatljivi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.