NavMenu

Šef Amazona za nekoliko sekundi zaradi godišnju platu Srbina

Izvor: Tanjug Nedelja, 16.12.2018. 13:11
Komentari
Podeli
(Foto: denira/shutterstock.com)
Prema najnovijoj studiji, najbogatiji čovek na svetu je šef Amazona Džef Bezos, koji u sekundi zaradi 1.131 EUR, odnosno, za nekoliko sekundi, on zaradi godišnju platu Srbina koji ima prosečna primanja.

Njegovo bogatstvo se procenjuje na 98 mlrd EUR a najnovija infografika koju je objavio Ej-Bi-Si finansije (ABC finance), pokazuje da nastaje sve veći jaz između najbogatijih ljudi i prosečnog radnika na svetu.

Kako prenosi telegraf.rs, prema poslednjim podacima, prosečna plata u Srbiji iznosi 405 EUR, što znači da za godinu dana radnik u zaradi 4.860 EUR.

Kada se to uprosti, dok Srbin sa prosečnim primanjem, za, na primer, četiri sekunde veže pertlu, glavni čovek Amazona zaradi celu njegovu godišnju platu.

Bezosa prati osnivač Microsoft-a Bil Gejts, čije se bogatstvo procenjuje na 78 mlrd EUR.

On, kako se navodi, zarađuje manje od petog najbogatijeg čoveka na svetu, Marka Zakerberga, ali je njegovo ukupno bogatstvo veće.

Tako Gejts svake sekunde zarađuje 115 EUR, što znači da je njemu potrebno četiri sekunde da zaradi malo više od prosečne plate u Srbiji.

Svakog minuta Gejts postaje bogatiji za 6.900 EUR za koju radnici u Srbiji treba da rade godinu dana i pet meseci, što znači da je njemu za prosečnu godišnju platu u Srbiji potrebno malo manje od minuta.

Tako, navodi se, za pet minuta, Gejts iskešira čak 34.500 EUR.

Mark Zakerberg, prvi čovek Facebook-a, peti je na Forbsovoj listi milijardera, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 61 mlrd EUR.

On svake sekunde zaradi 432 EUR iznos za koji u Srbiji prosečan radnik treba da radi malo više od mesec dana.


To znači da Zakerberg svakog minuta postaje bogatiji 25.920 EUR cifra koju prosečan radnik u Srbiji zaradi za pet godina.

Ukupno bogatstvo britanskog milijardera Džejmsa Dajsona (71) iznosi četiri milijarde evra.

On svake sekunde zaradi 85 EUR, a svakog minuta 5.113 EUR.

To znači da njemu treba manje od 60 sekundi da bi zaradio srpsku zaradu na godišnjem nivou.

Bogatstvo poznatog milijardera Ričarda Brensona takođe se procenjuje na oko četiri milijardi evra, ali on zarađuje više od Dajsona.

Tako on svake sekunde zaradi 23 EUR, a svakog minuta bogatiji je za 1.368 EUR.

I milijarderka Deniz Kotez, šefica kladioničarske kompanije Bet365, može da se pohvali pozamašnim bogatstvom, koje se procenjuje na 3,3 mlrd EUR.

Ona svake sekunde zaradi 27 EUR a svakog minuta 1.719 EUR. To znači da je njoj potrebno 15 sekundi da zaradi mesečnu platu u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.