Izvor: Danas | Nedelja, 16.12.2018.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slobodna zona Pirot zastupa WFZO u Jugoistočnoj Evropi

Ovde sam da pružim podršku prilikom otvaranja Regionalne kancelarije Svetske organizacije Slobodnih zona (WFZO) u Pirotu i izražavam zadovoljstvo što će u narednom periodu Slobodna zona Pirot predstavljati našu organizaciju na ovim prostorima - rekao je izvršni direktor WFZO Samir Hamruni na poslednjoj sednici Grupacije Slobodnih zona i carinskih skladišta .

Sednica je održana pri Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije koja je održana u subotu 14. decembra, u Ugovornoj okruznoj Privrednoj komori Pirot.

- Jedna trećina globalne trgovine odvija preko 3.500 slobodnih zona u svetu u kojima radi oko milijardu zaposlenih. Sedište Svetske organizacije slobodnih zona je u Dubaiju. Otvoreno je devet regionalnih kancelarija, od kojih su dve u Beogradu i u Pirotu. Podržavamo aktivnosti Slobodne zone Pirot. Naša je uloga da pomognemo slobodnim zonama da ispune svoju misiju i da se što bolje uključe u lokalnu ekonomiju. Cilj postojanja svih zona u svetu je da se privuku investitori i da se poveća uposlenost, ali u isto vreme i da se sve te pogodnosti preliju u lokalnu zajednicu - rekao je Hamruni.

Tom prilikom su predstavljene aktivnosti Grupacije u 2018, Strategija Slobodnih zona 2019 – 2025, predlog Plana rada za narednu godinu i očekivane izmene Carinskog zakona i pratećih podzakonskih akata, prezentovani razvojni programi i aktivnosti na otvaranju regionalne kancelarije WFZO za Jugoistočnu Evropu u Srbiji.

Regionalna kancelarija WFZO će omogućiti korišćenje novih servisa u oblasti poslovanja slobodnih zona, razmenu informacija i znanja i moderan pristup organizaciji rada zona na području Jugoistočne Evrope.

- Za nas je ovo veliko priznanje – rekao je predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Dragan Kostić, govoreći o Regionalnim kancelarijama Svetske organizacije slobodnibh zona u Beogradu i Pirotu koje že zastupati Slobodna zona Pirot.

Pored visokih predstavnika WFZO i zastupnika Slobodnih zona iz Srbije, Makedonije, Grčke, Crne Gore i Poljske, sednici Grupacije prisustvovali su i direktor Luke Solun Sotirios Theofanis, pomoćnica ministra finansija Republike Srbije Snežana Karanović, direktorka Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Jasmina Štambuk i rukovodilac Slobodne zone Luke Bar Dragan Šćekić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.