Izvor: Tanjug | Subota, 15.12.2018.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Srbija još jednom potvrdila visok kreditni rejting

(Foto: beograd.rs)
Srbija je još jednom potvrdila svoj visoki kreditni rejting, izjavio je u subotu, 15. decembra, ministar finansija Siniša Mali povodom najnovije procene Agencije Standard and Poor's Global Raings, koja je potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB.

- Ove godine smo potvrdili kreditni rejting, sa tim da sa stabilnog dobijamo unapređenje na pozitivni i da sa takozvanog BB kreditnog rejtinga u narednih 12 meseci očekujemo BB+ - rekao je Mali za Tanjug.

Objašnjava da je to potvrda rezultata ekonomske politike koju Vlada vodi još od 2014. godine i dobrih makorekonomskih pokazatelja, te da visok kreditni rejting i pozitivni izgledi za narednu godinu znače da će Srbija za investitore biti još atraktivnija.

- Važno je da kreditne agencije vide dobre pokazatelje i da na ovaj način kroz izveštaje to i potvrde - dodaje Mali.

Ističe da stopa rasta BDP-a nikada nije bila veća u poslednjih 10 godina, da će do kraja godine rast biti 4,4%, da je smanjeno učesće javnog duga u BDP-u koji sada iznosi 54,1% dok je samo pre nekoliko godina javni dug bio veći od 70% BDP-a, te da je već treću godinu za redom budžet u suficitu.

- Ove godine suficit će biti 0,6 BDP-a. Da vas podsetim, 2013. i 2014. godine deficit je bio 6,6%. To su sjajni rezultati koji pokazuju koliko se Srbija promenila. Da ne zaboravim takođe i rezultate na tržištu rada, 11,3% stopa nezaposlenosti u odnosu na preko 25% 2013. godine - rekao je Mali.

Dobri ekonomski pokazatelji, navodi ministar, znače veće investicije, atraktivniji poslovni ambijent, jeftinije izvore finansiranja, jeftiniji kapital, mogućnosti za otvaranje fabrika, novih radnih mesta i novih proizvodnih hala, dalje smanjenje nezaposlenosti, kao i veće prihode za budžet.

Kaže da veći prihodi dalje znače povećanje penzija i veće plate u javnom sektoru i ocenjuje da investicioni ciklus koji je pokrenut daje rezultate.

- Moram da kažem, nismo zadovoljni. Možemo još bolje. Hoćemo da se borimo za još novih radnih mesta u našoj zemlji. U narednom periodu borimo se i za veće plate - rekao je Mali.

Nastojaće se, dodaje, da se dalje radi na podizanju životnog standarda građana kako bi plate u proseku bile veće iz godine u godinu.

Podsetio je da je Srbija u poslednjih 12 meseci privukla 2,6 mlrd EUR stranih direktnih investicija i da je po tome apsolutni lider u regionu.

Naveo je da oko 55 ili 56% svih stranih direktnih investicija u region Zapadnog Balkana dolazi u Srbiju, te da i to pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko je atraktivna za ulaganja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.