Izvor: eKapija | Nedelja, 16.12.2018.| 19:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Montažna peć za odžarivanje zavarenih spojeva - Jedinstven proizvod firme Termoproces tražen i u regionu

(Foto: Termoproces)
Kada je kompanija Termoproces' d.o.o. iz Beograda osnovana 1986. godine kao specijalizovana kompanija u oblasti termičke obrade zavarenih spojeva, bio je to pionirski pokušaj uvođenja termičke obrade na savremen način i po nemačkim standardima u Srbiji, kaže za eKapiju direktor firme Ostoja Milosavić.

- Danas, Termoproces je lider u termičkoj obradi zavarenih spojeva, kao i u proizvodnji elektrootpornih uređaja, montažno-demontažnih peći i opreme za termičku obradu u Srbiji - ističe Milosavić.

Prema njegovim rečima, Termoproces je jedina kompanija u Srbiji koja je kadrovski i tenički osposobljena za pružanje kompletne usluge termičke obrade (odžarivanja) po zahtevima naručioca, po principu "sve na jednom mestu": termička obrada zavarenih spojeva i proizvodnja elektrootpornih uređaja i opreme za termičku obradu.

- Termoproces koristi aparate za termičku obradu savremenih tehničkih rešenja koji omogućavaju programirano vođenje procesa, automatsko regulisanje i upravljenje procesom, kao i dokumentovanje toka procesa, a te aparate i proizvodi, kao i kompletnu prateću opremu za svoje i potrebe klijenata po specificiranim zahtevima - navodi naš sagovornik.


Peć za termičku obradu zavarenih spojeva u Mariboru (Foto: Termoproces)

Kao posebnu specifičnost kompanije on ističe izradu montažno-demontažne peći koja omogućava termičku obradu na licu mesta, u pogonu naručioca, a glavni kupci su iz oblasti metalne industrije u Srbiji, ali i u regionu.

- Sudeći po zahtevima klijenata, Termoproces je jedini proizvođač ovakvih peći i u okruženju. O tome svedoče izgrađene peći u Šibeniku i Mariboru. Peć u Šibeniku je montirana 2017. godine za hrvatsku firmu ZM-Vikom. I ta peć, kao i naša peć u Mariboru, namenjena je termičkoj obradi zavarenih konstrukcija velikih gabarita i tonaža - kaže Milosavić, ističući da Termoproces pravi peći u dimenzijama po zahtevu naručilaca.

Od mobilnih uređaja za termičku obradu Milosavić izdvaja dvanaestokanalnu mašinu za termičku obradu, kao i Upucivač termoelemenata, proizvod Termoprocesa, koji se koristi za upucavanje (zavarivanje), kao dodatna oprema za rad na terenu uz mašinu za termičku obradu.

Tu su i termoelement žica za zavareni spoj koja služi za merenje temperature prilikom termičke obrade i grejači za termičku obradu koje, ističe sagovornik eKapije, kompanija proizvodi u različitim oblicima u zavisnosti od vrste termičke obrade i dimenzija predmeta koji se termički obrađuju (pločasti, trakasti, lepezasti grejači kao i grejači sa magnetima za potrebe predgrevanja prilikom zavarivanja od 30, 60 i 84V), a garancija kvaliteta proizvoda su standardi po kojima je kompanija sertifikovana - ISO 9001 i AD Merkblatt 2000 HP7/1, 7/2, 7/3.

Dvanaestokanalna mašina za termičku obradu (Foto: Termoproces)

Termoproces je, navodi direktor Milosavić, pored niza srednjih i malih firmi u Srbiji sarađivao i sa velikim sistemima kao što su Livnica Kikinda, Termoelektrana Nikola Tesla A i B, Termoelektrana Drmno, Termoelektrana Kolubara A, Rafinerija nafte Novi Sad, Rafinerija nafte Pančevo, Hip Pančevo, Azotara Pančevo, MB Farmakom Guča, Fabrika Azota Subotica, Brodogradilište Beograd, JAT, Fabrika vagona Kraljevo i mnoge druge.

- I u regionu, Termoproces je radio mnogobrojne značajne poslove - u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, a neki od njih su radovi u termoelektranama Ugljevik, Gacko i Kakanj , Rafineriji Bosanski Brod, TE Šoštanj, Fabrici aluminijuma Crna Gora, TE Pljevlja i Brodogradilištu Bjela - nabraja on i dodaje da je zbog kontinuiranog angažovanja na poslovima termičke obrade u Sloveniji, kompanija 2012. osnovala povezanu firmu Termoproces Servis d.o.o. u Mariboru.

- Tamo sada imamo dve stalno instalirane montažno-demontažne peći za termičku obradu čije dimenzije omogućuju termičku obradu velikih komada. Zahvaljujući kompaniji u Sloveniji imamo omogućen jednostavan pristup za rad u svim zemljama Evropske Unije - ističe Ostoja Milosavić i dodaje da Termoproces zajedno sa svojom slovenačkom kompanijom na raspolaganju ima 30 aparata za termičku obradu različite snage kao i nekoliko peći za termičku obradu u Srbiji i Sloveniji, te da je u mogućnosti da u najkraćem roku odgovori na zahteve klijenata iz EU.

Jer, osim u regionu, usluge Termoprocesa tražene su i u Zapadnoj Evropi i šire.

Direktor Termoprocesa navodi da je 2013. kompanija u saradnji sa dugogodišnjim poslovnim partnerom, nemačkom firmom GGT iz Hamburga radila na izvođenju radova termičke obrade prilikom renoviranja cevovoda u rafineriji PCK Raffinerie GmbH u Švedtu u Nemačkoj Shcwedt.

- Drugi značajan projekat u Nemačkoj iste godine bili su radovi na termičkoj obradi u brodogradilištu Blohm &Voss Repair GmbH u Hamburgu, prilikom zavarivačkih radova na sanaciji brodova - priča Milosavić.

A kako ističe, Termoproces je imao prilike da posluje i u Africi, gde je radio na poslovima termičke obrade u dve rafinerije u Libiji, pa kompanija ima i zastupnika za Bliski Istok.

Na pitanje o daljim planovima kompanije, Ostoja Milosavić navodi da im je cilj da u potpunosti ovladaju najsavremeniom proizvodnjom digitalne opreme i dodatne opreme za termičku obradu.

- Želimo da gotovo u potpunosti isključimo potrebu za uvozom dodatnih elemenata u proizvodnji mašina i dodatne opreme za termičku obradu, kao i da budemo ekskluzivni dobavljači usluga termičke obrade za najznačajnije kupce u zemlji i inostranstvu, zaključuje sagovornik našeg portala.

Branislava Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.