Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.12.2018.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Konferencija The Economist: Svet u 2019 - Dijalog vlade, privrede i diplomata o izazovima sutrašnjice

Sedmi put, u organizaciji kompanije Color Media Communications, održava se konferencija The Economist: Svet u 2019. u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a učesnici i ove godine razgovaraju o tome šta nas očekuje u 2019. godini, ali i u godinama koje dolaze.

Konferenciju je otvorila Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, koja je napomenula da će sledeća godina biti puna izazova, ali da se moramo boriti saradnjom i dijalogom.

Država će nastojati da buduća zakonska rešenja u oblasti rada obuhvate sve oblike radnog angažovanja koje donosi digitalna transformacija, izjavio je na otvaranju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je rekao da je brzi razvoj digitalnih tehnologija doneo drugačiji pristup radu, te da se sve više govori o fleskibilnom radu i fleksibilnim oblicima rada.

Za Srbiju će 2019. godina biti teška i sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ministar je poručio da Srbija u 2019.godini neće menjati svoju politiku vojne neutralnosti i odnosa prema okruženju.

Srbija u budućnosti može da pruži najbolji ambijent za razvoj šampionskih kompanija u oblasti inovacija, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. On je rekao da Srbija prati procese u Evropi i svoju razvojnu politiku usmerava u pravcu izgradnje pametne industrije koja će stvarati novu vrednost na globalnom tržištu.

Na otvaranju je govorila i Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji, koja je rekla da nemaju sva deca u Srbiji jednake šanse u životu i da 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, a dodatnih 30% je u riziku da pređu granicu siromaštva. De Dominicis je navela da je Srbija modelirala dobra rešenja koja se mogu primeniti u drugim zemljama i UNICEF veruje da bi Srbija mogla da igra još važniju ulogu u regionu.

Konferenciju je otvorio ambasadorski panel pod nazivom "Der gleiche Himmel: Šta dalje sa Berlinskim procesom" u kojem su govorili: Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji, Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, Gordan Bakota, ambasador Hrvatske u Srbiji, Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, a panel je moderirala Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede i diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celiini.
Kroz panele, prezentacije i studije slučaja istaknuti predstavnici poslovne, ekonomske, diplomatske i političke javnosti, obradiće teme i pokušati da odgovore na pitanja šta nas čeka u 2019. kada su u pitanju teme od značaja za političku i ekonomsku situaciju u Srbiji, regionu i svetu.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.