NavMenu

Srbija izgubila još dve arbitraže, moraće da isplati 50 mil EUR?

Izvor: Beta Četvrtak, 13.12.2018. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Srbija je izgubila višegodišnji spor sa investitorima iz Belgije koji su u Inđiji izgradili fabriku Energo-Zelena za ekološku preradu životnjskog otpada, kao i sa austrijskom kompanijom Kunsttrans koja se ugovorom obavezala da će obezbediti skladište za smeštaj eksponata iz Narodnog muzeja iz Beograda dok traje njegova rekonstrukcija, piše NIN.

Na sajtu međunarodne arbitraže koja je deo Svetske banke stoji da su oba spora protiv države Srbije okončana, ali se presuda ne navodi.

Po pisanju NIN-a Srbija će po osnovu te dve presude morati da plati odštetu od 50 mil EUR, tako da će, uključujući ranije izgubljene sporove pred međunarodnom abritražom, ukupan trošak republičkog budžeta biti 170 mil EUR.

Belgijska kompanija, vlasnik Energo-zelene, tužila je Srbiju u novembru 2014. godine. Ona je 2006. godine u Inđiji izgradila postrojenje u vrednosti 21,5 mil EUR, koje je zbog odnosa Vlade Srbije i nelojalne konkurencije dve državne kafilerije iz Sombora i Ćuprije pre skoro četiri godine prestalo da radi, piše NIN.

Od tada je gubitak te kompanije premašio 14 mil EUR, pa su Belgijanci od arbitraže tražili da im država Srbija osim 21,5 mil EUR, koliko su uložili, plati i izgubljenu dobit.

Austrijski Kunsttrans je zahtevo višemilionsku odštetu za zakup privremenog depoa u Krnjači u kojem je po ugovoru iz 2006. o poslovno-tehničkoj saradnji trebalo da budu smešteni vredni umetnički eksponati dok ne bude završena rekonstrukcija Narodnog muzeja.

Ranije je Srbija izgubila sporove sa kompanijom ICN bivšeg jugoslovenskog premijera Milana Panića koji se žalio zato što mu je svojevremeno oduzeto vlasništvo u fabrici lekova Galenika, sa kompanijom Imagestar, zbog afere "Satelit", sa biznismenom Srbom Ilićem koji je kupio beogradski Putnik i sa grčkom kompanijom Mytilineos koja je sarađivala sa RTB-om, navodi NIN.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.