NavMenu

Od 2020. moguće iznajmljivanje električnih automobila u Sarajevu

Izvor: Oslobođenje Sreda, 12.12.2018. 17:31
Komentari
Podeli
(Foto: Mike Flippo/shutterstock.com)
Korišćenje električne energije u saobraćaju tema je koja zahteva mnogo više pažnje i priče nego što se trenutno o njoj govori u BiH. Bilo je o tome govora i na konferenciji Evropski trendovi i domaće perspektive.

- Trenutno u BiH ima registrovano 80 do 85 električnih automobila i tridesetak punjača. Od toga je deset njih u Sarajevu, a samo jedna je javno - ona Elektroprivrede BiH, a ostale su javno-privatne. Ono što je važno istaći za ova vozila je to da su ona i ekološka, ne zagađuju, a to je za nas posebno veoma važno s obzirom na količinu zagađenja u zimskim mesecima. Činjenica je da klasični automobili u tom zagađenju učestvuju 35 do 40%, a mi nudimo rešenje u vidu električnih automobila. Za to bi, naravno, bilo potrebno i izgraditi infrastrukturu, koju trenutno nemamo - kazao je Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika novih motornih vozila pri Privrednoj komori Federacije BiH.


Kazao je Muratović i kako sarajevska Opština Centar planira izgraditi tri nova punjača u narednoj godini, a JP Sarajevo ima nameru pokrenuti projekt "Care Sharing", gde bismo imali i mi nešto što imaju evropske metropole - električna auta na putu gde kupci neće biti vlasnici nego korisnici, slično Next Bike projektu.

- Vozite auto, koristite ga i onda ga ostavite na stanici i idete dalje. Nadam se da ćemo to imati u 2020. godini - kazao je Muratović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.