Izvor: eKapija | Sreda, 12.12.2018.| 17:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cene struje za privredu u FBiH će rasti, još se dogovara model

(Foto: 06photo/shutterstock.com)
Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević dostavio je u utorak, 11. decembra, federalnom premijeru i ministru energije, rudarstva i industrije model korekcija cena za industriju u kojem je okvirno predstavljeno kako bi se cene trebalo menjati u narednom periodu, prenosi BiznisInfo pozivjaući se na Oslobođenje.

Kako je kazao Jašarević, model još nije završen, a on podrazumeva minimalno moguće povećanje cena električne energije privredi.

– Veoma je bitno da o cenama energije za industriju koje su na tržištu ne govorimo kao o odluci Elektroprivrede za povećanje cena, nego kao o velikoj promeni cena energije na tržištu električne energije. Naša zemlja je odlučila da otvori tržište i vrlo će teško naći model da se to poskupljenje može držati u razumnim granicama. Nama je važno da Vlada FBiH podrži da ne dođe do ogromnog rasta cena struje za industriju, ali model je nov, na njemu treba još raditi i očekujem da će on do kraja sedmice biti obelodanjen - kazao je Jašarević, te dodao kako će cena koju ponude biti puno povoljnija od cena drugih ponuđača na tržištu.

Ako sve prođe kako treba, kaže, do sredine januara bi model trebao da zaživi, ali sve zavisi od toga hoće li se od jednog koraka to sve moći napraviti ili će biti potrebno više koraka.

– Bitno je da je model u skladu sa zakonima ove zemlje, da je tržište otvoreno i da nastojimo doći do najmanjeg mogućeg poskupljenja - kazao je Jašarević.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.