Izvor: eKapija | Sreda, 12.12.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tehnološka rešenja za zaštitu životne sredine - Kompanija Uniwab prodaje uređaje za reciklažu kablova

Wire pro serija sistem reciklaže industrijskog otpada
Zaštita životne sredine obaveza je svih nas, a jedan od najboljih načina da to uradimo jeste reciklaža. Da recikliramo možemo gotovo sve - od papira i limenki, pa do baterija, malih kućnih aparata i kablova. Zato je kompanija Uniwab iz Beograda rešila da svoju prodajnu ponudu obogati i velikim brojem mašina iz reciklažne tehnologije.

- Trenutno sarađujemo sa više od deset renomiranih firmi iz oblasti reciklažne tehnologije. Firme koje zastupamo nude najsavremeniju opremu iz ove oblasti, kao što su pojedinačne mašine, postrojenja i procesna rešenja u reciklaži čvrstog otpada, šredere, mlinove, prese, makaze, separatore za reciklažu metalnog otpada, električnog/elektronskog, guma, komunalnog, građevinskog, bio-otpada, kablove, kao i tretman medicinskog otpada - govori za eKapiju Andrijana Alar iz kompanije Uniwab.

Ovo preduzeće postoji od 1989. godine, a njegova osnovna delatanost je zastupanje inostranih firmi - proizvođača mašina i opreme iz oblasti građevinarstva, komunalnih delatnosti, vodoprivrede, civilne zaštite i zaštite životne sredine. Uniwab ima i tim stručnjaka koji obezbeđuju kompletnu podršku u odabiru odgovarajuće mašine, ali isto tako i servis, kao i rezervne delove u periodu garancije ili van nje.

Granulator za električne kablove
U bogatoj paleti uređaja za reciklažu, izdvajaju se i mašine za reciklažu kablova.

- Ovi uređaji namenjeni su firmama koje se bave sekundarnim sirovinama kao i fabrikama za proizvodnju kablova (za "škart"). Kompaktni granulator dizajniran je za procesiranje kablova. Usitnjavanjem i suvom separacijom odvaja se bakar i aluminijum od izolacije (plastike, gume ili papira). Mašina može biti punjena ručno ili putem transportne trake prema zahtevima kupca. Ne preporučuje se ubacivanje kablova sa čelikom zbog povećanog habanja noževa. Za takvu vrstu kablova sugeriše se upotreba pred šredera, koji povećava i performanse same mašine, a samim tim i kapacitet. Mašina je zvučno izolovana, jednostavna za upotrebu (putem električnog panela) i laka za održavanje - kaže naša sagovornica.

S obzirom da je u Srbiji paljenje kablova zakonom zabranjeno zbog ugrožavanja životne sredine, naša sagovornica kaže i da je povećana potražnja za ovim mašinama. Ona ukazuje na još jednu prednost upotrebe ovih uređaja.

- Ukoliko se bakar izdvoji korišćenjem mašina za reciklažu kablova, dobija se bolji kvalitet ovog metala, koji se samim tim može prodati po višoj ceni, što je značajno za naše kupce - ističe Andrijana Alar.

Mašina za izdvajanje bakra iz plastike
Tako je i Guidetti jedan od proizvođača čiji je Uniwab zastupnik, dizajnirao sistem koji može da oporavi 100% bakra koji dolazi iz procesa reciklaže električnih kablova.

Kako kaže naša sagovornica, svi proizvodi kompanije Uniwab su u skladu sa CE propisima, a mašine se već dugi niz godina plasiraju kako na domaćem, tako i na tržištima Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. U kompaniji imaju nameru da tako i ostane, a jedan od planova je i proširenje ponude i plasiranje novih tehnoloških rešenja u oblasti zaštite životne sredine.

D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.