NavMenu

Najveće selo u Srbiji namerava da postane "sremski Oksford"

Izvor: Danas Petak, 16.09.2005. 11:59
Komentari
Podeli

Nadomak Sremske Mitrovice nalazi se Laćarak, po broju stanovnika najveće selo u Srbiji, koje će sudeći po prilikama, biti jedinstveno u zemlji po tome što će se po fakultetske diplome dolaziti u njega. Priča da Sremskoj Mitrovici, najvećem sremskom gradu, a i regionu, koji je uzgred na tromeđi, po logici stvari i potrebama stanovništva sleduje fakultet, aktuelna je već nekoliko godina. Na tome se ozbiljno i radilo u prethodne dve-tri godine, a tadašnji načelnik okruga Nebojša Vitomirović započeo je taj posao i takoreći priveo ga i kraju, mada Mitrovica nije dobila fakultete, jer je, kako se tada to u Sremu tumačilo, posao pokvario "somborski lobi" u Novom Sadu, tako da je i grad i region ostao samo sa jednom višom školom. Istina, osnovan je Pedagoški fakultet sa nekoliko smerova, napravljen je pečat, obezbeđen novac, kadrovi, prostor, ali je zapelo oko dobijanja saglasnosti Nastavno-naučnog veća Univerziteta u Novom Sadu.

Od lane novu "verziju" otvaranja fakuleta gura opet načelnik Okruga, ali sada Aleksandar Grubješić zajedno sa dr Branom Ivankovićem, doskorašnjim direktorom Više škole i v.d. dekana Pedagoškog fakulteta koji ne radi. Kako rekoše, samo je još korak do cilja - posao se radi ubrzano da bi godinu studenti mogli da upišu nekoliko smerova fakulteta. Jedino što fakultet neće biti u Mitrovici nego u Laćarku, koji je sa svojih 13.000 stanovnika veći od mnogih srbijanskih varoši. Prema njihovim rečima, u svetu nisu neobični fakulteti u malim mestima, pa što bi bili i kod nas, pogotovu kada u Laćarku postoji dobra volja , prostor, a i studenata ne fali. Za razliku od Mitrovice, koja sa pričom o fakultetu ide nekako sporo i tromo, Laćarak će tako biti prvo selo na karti Srbiji koje ima fakultet.

Dr Brana Ivanković, koji je menadžer fakulteta, kaže da će ovde već od ove školske godine studirati studenti na grupi za menadžment, da je školovanje usklađeno s Bolonjskom konvencijom, da Laćarak ima objekat od 3.800 kvadrata u kojem će studenti imati sve što im treba, od kabineta za informatiku otvorenog 24 sata, do moguće komunikacije sa profesorima - non-stop. Ono što je novo je primena praktičnog znanja, a ne samo puko reprodukovanje naučenog. I predavanja i ispitivanja su samo vikendom. Upisnina je prilagođena mogućnostima ovdašnjeg stanovništva i staje 750 evra za godinu, ili hiljadarku ukoliko student upisuje četvorogodišnje studije, ali su u ovu cenu uračunate knjige, CD, taksa za ispite...

Zamisao je da krenu još dva nova fakulteta, poljoprivredno-ekološki u Laćarku, i možda pedagoški u okviru privatnog. Posao treba da se završi do januara da bi do marta bili obezbeđeni materijalno-tehnički uslovi. Onda slede dozvole i odluka da li može da radi ili ne. Sva dokumentacija je u ministarstvu i realne su šanse da se sledeća godina dočekamo sa nekoliko fakulteta. Zasad ovde funkcioniše novosadski Fakultet za menadžment, koji postoji od 1990, i koji je kombinacija marketinga, menadžmenta i ekonomije. Pokazalo se da je opravdao postojanje budući da ima centre u svim većim gradovima. U Mitrovici su se studenti opredelili za stepenovan fakultet i Višu poslovnu školu sa dva smera - za sekretare i menadžment. Oni mogu da nastave treću i četvrtu godinu fakulteta, mada postoji program i za trogodišnji fakultet, koji je usklađen sa evropskim programima. Diploma je priznata, jer po Bolonjskoj konvenciji nema više nostrifikacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.