Izvor: Južne vesti | Sreda, 12.12.2018.| 09:45

Niš gradi Romski kulturni centar - Investicija vredna 3,5 miliona dinara

(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Kako bi se podstaklo srednjoškolsko obrazovanje učenika romske nacionalnosti, Grad Niš će izdvojiti skoro 1,5 miliona dinara za stipendije, a u planu je i izgradnja Romskog kulturnog centra u Mesnoj kancelariji "12. februar" koja će koštati 3,5 miliona dinara, pišu Južne vesti.

Principom pozitivne diskriminacije, kako je objasnila sekretarka za socijalnu zaštitu Mirjana Popović, Niš želi da pomogne Romima da ne napuštaju obrazovanje posle osnovne škole.

Zato će 1,5 miliona dinara biti namenjeno za stipendije romskim đacima, u iznosu od 5.000 dinara tokom 10 meseci školske godine.

- U ovom trenutku kroz razgovore sa romskom populacijom utvrđeno je da je njihov prioritet stipendiranje učenika i Romski kulturni centar - rekla je Popovićeva.

Kriterijumi za dodelu stipendija su, između ostalih, da romski đaci imaju državljanstvo Srbije, da prvi put upisuju školsku godinu za koju dobijaju stipendiju i da imaju prosek ocena u prethodnom razredu najmanje 2,5. Javni konkurs će, dodaje, odrediti dobitnike.

Ovim se podstiče romsko srednjoškolsko obrazovanje, objašnjava, jer prema podacima iznetim na Gradskom veću, 1.114 Roma pohađa osnovnu školu, a samo 86 srednju.

Za budući Romski kulturni centar, koji će biti smešten u MK "12. februar", kako kažu, predračun je već odrađen, a uskoro će se početi sa radovima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.