Izvor: Novosti | Sreda, 12.12.2018.| 15:45

Olakšice za prevoznike u Srbiji - Kamion do terminala u roku od pet dana

(Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)
Da prevoznici ne bi zbog svakog "probijanja roka", makar i petominutnog, koji je potreban da kamion sa granice stigne na carinski terminal, plaćali penale od 200.000 dinara, država je odlučila da to vreme sa tri produži na punih pet dana.

- Ovo je samo jedna od mera koje će država uvesti posle razgovora naših predstavnika s ministrom finansija Sinišom Malim. Ova mera je jako bitna, jer se u praksi pokazalo da je rok od 72 sata prekratak - kazao je za Novosti Neđo Mandić, predsednik PU Međunarodni transport.

Mandić kaže da su, posle razgovora s ministrom Malim, uvereni da se stvari kreću u dobrom pravcu.

- Mi smo ukazali na svakodnevne probleme, i za većinu predloga smo dobili podršku ministra. Takav je i problem plaćanja terminala u carinskom postupku, jer smatramo da koriste monopolski položaj, i dobili obećanje da će vrlo brzo biti rešen - kaže Mandić.

Naime, do sada je svaki terminal sam određivao cenu i način obračuna. Cena započetog perioda kreće se od 1.400 do 2.400 dinara. Pri tome je na jednom terminalu period 12, a na drugom 24 časa. Kako carina radi od 8.00 do 20.00, veliki broj kamiona ostajao je tu i preko noći, kada je tarifa na terminalu duplo skuplja, pa su računi za firme bili astronomski.

Postignut je dogovor da se do Nove godine usaglase cena i trajanje perioda. Sledeće godine, prema najavama predstavnika države, trebalo bi da se izmeni i obračun takozvanog poreskog kredita. Ranije je važilo da svi - i mala, i srednja, i velika preduzeća - imaju poreske olakšice na osnovu kupovine novih kamiona ili drugih sredstava za rad.

- Nekada su mala preduzeća imala umanjenje poreskog kredita za 30%, srednja za 50%, a velika 33%. Sada samo velika preduzeća imaju umenjenje od 100%, a mala i srednja nemaju - objašnjava Mandić.

Očekuje se da se izmenom poreskih zakona ili ujednači poreski kredit za sve ili da se napravi neka skala po kojoj bi se on obračunavao.

U petak će u Beogradu biti održana 18. godišnja skupština PU Međunarodni transport, na kojoj će učestvovati predstavnici prevoznika iz 13 zemalja.

- Donećemo i dve deklaracije. Prvu o kontroli na granicama zbog migrantske krize, a drugu kojom tražimo da se našim vozačima omogući da u zemljama "šengena" mogu da borave duže od (sadašnjih) 90 dana u šest meseci - kaže Mandić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.