Izvor: eKapija | Utorak, 11.12.2018.| 18:38

Italijanski privrednici poručuju da je Srbija pouzdan partner

(Foto: argus/shutterstock.com)
Srbija je ekonomski i politički stabilna, ima dobro razvijenu infrastrukturu, kvalitetne kadrove, procedure su znatno pojednostavljene i ubrzane, a prepoznata je i kao mesto odakle se lakše osvajaju nova tržišta, istaknuto je u utorak, 11. decembra, u Milanu na međunarodnoj konferenciji "Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije".

Na skupu u Palati Lombardija, koji je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Vladom Lombardije, učestvovalo je oko 100 italijanskih kompanija, a kako su ocenili privrednici ove regije, Srbiju vide kao pouzdanog partnera.

Predstavljajući potencijal srpske privrede italijanskim kompanijama i zvaničnicima regije Lombardija, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović ukazala je da su glavne prednosti ulaganja u Srbiji - paket finansijskih podsticaja, od subvencija preko poreskih do carinskih olakšica, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koji proizvođačima u Srbiji omogućavaju konkurentniji izvoz na tržišta sa više od milijardu potrošača.

- Kompanije koje žele da investiraju ili prošire svoje poslovanje u Srbiji imaju podršku svojih, italijanskih finansijskih institucija, a potom i Vlade Srbije, nadležnih državnih institucija i Privredne komore Srbije, tokom donošenja odluke o ulaganju, pripreme i realizacije investicije - izjavila je Jovanović.

Samo u poslednje tri godine, kako je istakla, Srbija je privukla 7 mlrd EUR stranih direktnih investicija, od čega 2,6 mlrd EUR u prošloj godini.

Kao strateški važne sektore za saradnju navela je sektor poljoprivrede i prehrambenu industriju, industriju građevinskog materijala, drvnu i industriju nameštaja, hemijsku i farmaceutsku, ali i tekstilnu industriju i sektor informacionih tehnologija.

Milan Vranić, direktor predstavništva PKS u Italiji, ukazao je na velike mogućnosti poslovnih aranžmana srpskih i italijanskih kompanija, zajedničke proizvodnje i izvoza na treća tržišta.

- Privrednici iz regije Lombardija koji su učestvovali na konferenciji vide u Srbiji pouzdanog poslovnog partnera i dobro mesto za ulaganje u različitim sektorima - istakao je Vranić.

Skup je organizovan s ciljem unapređenja privredne saradnje dve zemlje, novih ulaganja i čvršćeg povezivanja kompanija u strateškim sektorima.

Namera je, kako je saopšteno, da se u otvorenoj diskusiji predstavnika poslovne zajednice dve zemlje stvori novi poslovni model internacionalizacije poslovanja italijanskih kompanija na srpskom tržištu, koji bi podstakao razvoj obe ekonomije, i regije Lombardija i Srbije.

U Srbiji posluje 1.711 italijanskih kompanija, a Italija je prvi privredni partner Srbije sa kojom je vezuje komplementarnost privrednih struktura, tradicionalni poslovni odnosi i geografska upućenost, saopšteno je iz PKS.

Saopšteno je i da su oko 800 italijanskih velikih, malih i srednjih firmi, među kojima je i 16 kompanija iz regije Lombardija, poput Golden Lady, Kalcedonije, Pompea, Building Energy, najbolji podsticaj budućim investitorima.
Kompanije iz regije Lombardija uglavnom su investirale u sektore tekstilne industrije i poljoprivrede i veoma uspešno posluju i proširuju svoje kapacitete.

Iz Srbije izvoze na 107 tržišta u svetu, a suficit ostvaruju u razmeni sa 48 država.

Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici Italije, grada Milana, regije Lombardije, privrednih komora i drugih poslovnih asocijacija.

Forumu u Milanu prethodili su skupovi u Trstu i Veroni koji su okupili više od 200 italijanskih kompanija, a iz PKS poručuju da u narednom periodu planiraju da, u saradnji sa italijanskim partnerima, organizuju slične forume i u drugim regijama Italije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.