Izvor: B92/Tanjug | Utorak, 11.12.2018.| 09:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpske tehnološke kompanije koje su prebacile deo proizvodnje u Kinu nisu pogrešile

(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Mnoge srpske tehnološke kompanije su zajedno sa svojim partnerima deo proizvodnje već instalirale u Kini, što se pokazalo kao veoma dobar komercijalni potez.

To je izjavio savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, koji je naveo da će kineske kompanije pružati podršku srpskim kompanijama kada budu digitalizovali deo svoje proizvodnje ili budu prelazili u potpunosti na industriju 4.0 digitalizaciju.

- Kineske kompanije su već prisutne u velikim projektima. Jedan Huawei je, takođe, prisutan u Srbiji i mnoge druge kompanije koje se bave tehnologijom sarađuju sa domaćim kompanijama - rekao je Vesović Tanjugu na konferenciji "Incijativa pojas i put na Balkanu".

Prema njegovim rečima, reč je o novim tehnologijama koje se razvijaju u Srbiji i koje mogu zajedno sa velikim kineskim kompanijama da se plasiraju u masovnu proizvodnju u Kini.

- Kina više nije pratilac, kao do pre 10 godina. Ona je sada jedan od lidera tehnološkog razvoja i u tom procesu digitalizacije je važan igrač - ističe Vesović.

Na pitanje da li će tehnološki park u Beogradu koji treba da se gradi u saradnji sa Kinom biti konkurencija postojećem Naučno-tehnološkom parku, Vesović kaže da će ta investicija biti samo dodatna prilika da se kreiraju uspešne kompanije koje će biti nosioci novih razvojnih tehnologija.

- Kinezi znaju da će saradnja nauke, mladih kompanija, mladih naučnika i biznismena doneti dobar rezultat - dodaje Vesović.

On je rekao da velike kompanije upravo traže start-up firme koje će u budućnosti razvijati nove tehnologije.

- Moguće je da danas nastane neka nova kompanija koja će uništiti neku veliku, koja traje 100 godina i za koju smo mislili da je neuništiva - dodao je Vesović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.