Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.12.2018.| 12:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

SAP rešenja unapređuju život građana

Ilustracija
Ilustracija
Nove tehnologije uveliko menjaju način funkcionisanja urbanih sredina širom sveta, a samim tim donose dramatične promene u životima svih njihovih građana. Usluge, transport i ekonomski razvoj su samo neke od oblasti koje je moguće potpuno prilagoditi potrebama ljudi koji žive u gradovima, i to putem prikupljanja i analize velikih količina podataka uz pomoć savremenih softverskih rešenja.

Pod terminom "pametan grad" podrazumeva se lokalna samouprava koja ima tehnologiju sposobnu da podrži administraciju, poslovne procese grada i izađe u susret potrebama građana, odnosno obezbedi im lak pristup uslugama. SAP nudi rešenja iz sva tri segmenta pametnog grada: administraciji je omogućeno bolje prikupljanje i analiza podataka iz različitih izvora uz pomoć sistema "City Dashboard". U Dubaiju je tako već implementiran sistem koji u realnom vremenu analizom mnoštva informacija omogućava gradskim vlastima da znaju da li sve službe funkcionišu kako treba. Za preduzeća koja upravljaju gradskim službama poput vodovoda, kanalizacije ili snabdevanja električnom energijom već se koriste rešenja koja automatizuju procese upravljanja njihovim sistemima, dok kroz brojne aplikacije prilagođene različitim potrebama građana, oni sami mogu doprineti funkcionisanju grada, ali i grad može svoje usluge plasirati direktno na dlan svojih stanovnika.

Na taj način moguće je imati čist, bezbedan, konkurentan pametan grad sa unapređenim gradskim uslugama, transportom i stabilnim ekonomskim razvojem.

Rešenja za sve gradske probleme

Nanđing u Kini je jedan od mnoštva gradova širom sveta koji je uz pomoć rešenja SAP Leonardo značajno unapredio javni transport. Softverskom analizom terabajta saobraćajnih podataka dnevno omogućava se donošenje pametnih odluka za upravljanje 10.000 taksi vozila, 7.000 autobusa i više od milion automobila na njegovim ulicama. Grad je sa četvrtog mesta po zakrčenosti saobraćaja u Kini pao na dvadeseto. Jedno od primenjenih rešenja je i aplikacija koja učesnicima u saobraćaju javlja gde su zastoji i alternativne rute.

Kroz visokotehnološka rešenja gradske uprave takođe mogu da pojednostave sistem naplate poreza, dobiju pomoć pri planiranju budžeta, omoguće građanima stalno dostupne službe, pouzdano planiranje izgradnje, kao i privlačenje i kontrolu investicija. Nove tehnologije je moguće primeniti čak i na sistem gradske čistoće i mogućnosti koje nude 'pametne' kante za smeće, sa senzorima koji detektuju šta se u njoj nalazi i kada bi je trebalo isprazniti.

Takvi sistemi za kontrolu, između ostalog, doprinose zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Klagenfurt, na primer, planira da upotrebom tehnologije smanji emisiju štetnih gasova za 50%.

Partnerstva lokalnih vlasti sa kompanijama

Kroz partnerstva sa kompanijama iz odgovarajućih oblasti i njihove eksperte, lokalne vlasti lako mogu da podrže razvoj koncepta pametnog grada. Među primerima saradnje je Novo Mesto u Sloveniji, koji je pametnu tehnologiju, u saradnji sa Telekomom Slovenija, počeo da implementira kroz projekat sistema javne rasvete. Rezultat je ulično osvetljenje sa nadzornim kamerama i gradskim 'termometrom'.

Odabir odgovarajućeg rešenja za pametan grad

Pri izboru sistema koji će grad koristiti za svoje specifične potrebe, neophodno je iznaći fleksibilnu tehnološku platformu koja će moći da drži korak sa neprekidnim promenama. Pametna rešenja moraju biti sposobna da podrže najširi spektar korisnika – od građana, do kompanija, zaposlenih i turista i sve uređaje koji će oni koristiti.

- Srbija prati trendove kada su u pitanju pametni gradovi. Sve više gradskih i opštinskih budžeta se izdvaja za projekte koji se mogu podvesti pod "pametne". Ono što predstavlja izazov je što se uglavnom radi o parcijalnim rešenjima, koja tretiraju pojedine oblasti, na primer pametno osvetljenje ili parkiranje. Koncept "pametnog grada" je mnogo više od toga. Potrebno je tehnološki i poslovno povezati ekonomiju, građane i javnu upravu u jedinstven sistem funkcionisanja, što je moguće jedino kroz uspostavljanje tehnološke platforme koja podržava i integriše sve gradske ili opštinske sisteme, SAP to naziva "Urbanom platformom". Povezivanje gradskih finansija, sa transportom, komunalnim preduzećima, privatnim firmama, turizmom... a pri tome stavljajući građane u centar svih procesa, predstavlja viziju grada budućnosti. Ako su građani u centru svih procesa, to omogućuje korist u svim segmentima od interesa za njih. SAP zagovara ovaj koncept i pruža kompletan set aplikacija za rešavanje ovih izazova - kaže Vojislav Genić, konsultant za razvoj javnog sektora za CEE region.

Kompletan sadržaj biltena Pametni gradovi - digitalnom transformacijom do novih poslovnih šansi pročitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE