NavMenu

Država garantuje za zaduživanje Srbijagasa za gradnju Turskog toka - Dogovoreni krediti sa pet banaka

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.12.2018. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija će dati zakonske garancije za zaduživanje Srbijagasa za izgradnju Turskog toka kroz našu zemlju, saznaje eKapija.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je 8. decembra Ukaz o proglašenju Zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Societe Generale Banke Srbija a.d. Beograd, Komercijalne banke a.d. Beograd, Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd, OTP banke Srbija a.d. Novi Sad i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad po zaduženju Javnog preduzeća Srbijagas Novi Sad, po osnovu ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Republike Srbije, od granice sa Republikom Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama sa Republikom Srbijom.

Srbijagas će se, uz garanciju države, po osnovu gradnje ruskog gasovoda kroz Srbiju zadužiti kod pomenutih pet banaka sa kojim je zaključio ugovore o kreditiranju - Societe Generale Srbija i Komercijalne banke kao grupe ponuđača i kod Poštanske štedionice, OTP banke Srbija i Vojvođanske banke pojedinačno.

Maksimalna visina odobrenih kredita na osnovu ugovora sa prve četiri banke iznosi 10 mil EUR po ugovoru, dok je sa Vojvođanskom bankom sklopljen ugovor o kreditu u iznosu od najviše 30 mil EUR.

Sredstva za otplatu kredita, stoji u Zakonu, obezbediće Srbijagas iz sopstvenih prihoda, a Republika Srbija garantuje da će izmiriti dug bankama u slučaju neizmirenja potraživanja i za to obezbediti sredstva u budžetu.

Sredstva iz zajma biće uplaćena na namenski račun Srbijagasa kod Narodne banke Srbije, nakon stupanja na snagu Zakona i biće korišćena samo uz saglasnost ministra finansija, piše u tekstu Zakona.

Ovaj Zakon koji je Vlada uputila Skupštini na razmatranje 19. novembra, Skupština Srbije usvojila je 7. decembra.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da država neće finansirati izgradnju Turskog toka kroz Srbiju koja bi, prema njegovim najavama, mogli da počnu između 1. i 15. marta 2019. godine, već će to učiniti kompanije koje su zainteresovane za dugoročni zakup kapaciteta gasovoda.

On je za TV Prva kazao da je već raspisan poziv za neobavezujući zakup na koje su se javile zainteresovane kompanije među kojima je i Srbijagas, Gazprom, mađarski Met, nekoliko evropskih kompanija, ali i dve manje srpske komanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.