NavMenu

Posle Rumuna, u Evropi najveći deo plate za hranu izdvajaju Srbi

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.12.2018. 10:11
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Na hranu i bezalkoholna pića građani Evropske unije prosečno troše tek 12,2% mesečnog budžeta, objavio je Evrostat analizu zasnovanu na podacima iz 2017. godine.

Prema ovom istraživanju, troškovi za hranu su na trećem mestu rashoda domaćinstava. Evropljane najviše koštaju mesečne komunalije (24,2%) i prevoz, za koji izdvajaju više novca nego na punjenje frižidera (13%), prenosi Politika.

Iako desetak država unije, poput Nemačke, Austrije, Finske, Holandije za hranu izdvajaju manje od ovog proseka, postoje i države u kojima se na osnovne životne namirnice troši gotovo trećina ukupne zarade. Poslednja analiza pokazuje da je apsolutni rekorder Rumunija u kojoj se izdvaja 27,8%. To je ujedno i jedina država EU u kojoj se za hranu daje veći deo plate nego u Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, učešće hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na ukupnu finalnu potrošnju domaćinstava u Srbiji u 2017. godini iznosilo je 24,9%.

Inače, evropska statistika je u poslednjih mesec dana objavila još nekoliko izveštaja koji bi trebalo da osvetle problem siromaštva i daju sliku realnog standarda njenih građana. Među najinteresantijim je onaj koji pokazuje koliko njih nema mogućnost da sebi priušti automobil. U 2017. godini 7% stanovnika EU nije sebi moglo da priušti taj "luksuz", što je za nijansu bolje nego godinu dana ranije kada je iznosio 7,7%.

I u ovom slučaju prednjači Rumunija sa 29,8% stanovnika koji nemaju automobil, Bugarska (20,6%) i Mađarska (20,1%). Zato su Kipar i Malta rekorderi u pozitivnom smislu gde samo 1,7% ukupne populacije nema novca za kupovinu četvorotočkaša.

Upoređujući ove podatke sa stanjem u Srbiji, domaći sajt Makroekonomija objavio je da nas nema u najnovijoj analizi Eurostata, ali da postoje podaci iz 2013. i 2016. godine.

– Šteta je što se iz ovog podatka ne mogu izvući čvrsti zaključci. Broj građana koji ne mogu da kupe auto smanjen je sa 25% u 2013. na 19,7% u 2016. Ovo navodi da je bilo rasta standardna stanovništva. Međutim, tu su mogli da deluju i drugi faktori, poput bescarinskog uvoza automobila iz EU i nižih cena vozila – navodi Makroekonomija i ističe da su po ovom kriterijumu "siromašniji" od građana Srbije bili stanovnici Mađarske, Bugarske, Rumunije i Turske.

Podsećaju da je u Mađarskoj udeo onih koji ne mogu da priušte automobil konstantan, dok je u Rumuniji sa 48% 2008. godine pao na manje od 30% u prošloj godini, prenosi portal Morava Info.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.