NavMenu

Za dve godine uz podršku države blizu 100 poljoprivrednika nabavilo novu priključnu mehanizaciju - U 2019. još veća sredstva za subvencionisanu kupovinu traktora

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.12.2018. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Prosečna starost traktora u Srbiji i dalje je oko 20 godina, ali su u ovoj i prethodnoj godini učinjeni značajni koraci u zanavljanju poljoprivrednih mašina i traktora na gazdinstvima zahvaljujući merama podrške resornog Ministarstva, pokrajinskog Sekretarijata i fondova Pokrajine, izjavio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević na otvaranju 25. skupa "Pravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energije" u Novom Sadu, piše Poljoprivrednik.

On je naglasio veliko interesovanje poljoprivednika, starosti do 40 godina za startup program za nabavku nove priključne mehanizacije.

Za dve godine koliko je aktuelna ova mera, do sada je potpisano blizu 100 ugovora, a vrednost ulaganja bila je oko 162 miliona dinara.

Radojević je rekao da će se s tom merom nastaviti i sledeće godine kako bi poljopivrednici na lakši način došli do novih mašina za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, te da je budžetom za 2019. predviđeno da se za tu namenu izdvoji 250 miiona dinara više nego što je to bilo u ovoj godini.

Da su mere Ministarstva poljoprivrede uticale na zanavljanje mehanizacije, pogotovo kada je reč o traktorima potvrdio je i izlaganje, potvrdio je predsednik skupštine Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Đorđe Mišković.

On je naglasio da su u 2017. u Srbiju uvezena ukupno 2.402 traktora, a ove godine, zaključno sa 30. septembrom uvezeno je 1.505 traktora. Za razliku od uvoza novih traktora broj uvezenih polovnih je skoro isti, pa je tako u ovoj uvezeno 1.302, a lane 1.290 traktora.

Prema izveštaju Poslovnog udruženja, ove godine su uvezena 83 nova žitna kombajna, dok je broj polovnih 387, što nepredstavlja značajnu raziku u odnosu na prošlogodišnji bilans prodaje. Govereći o radu Udruženja, Mišković je naglasio da je i u ovoj godini aktuelno bilo prevazilaženje problema nekontrolisanog uvoza mašina bez ograničenja starosti, kao i usklađivanje naših propisa sa standardima Evropske unije u pogledu emisije izduvnih gasova.

Dejan Tomašević, načelnik odeljenja za homologaciju vozila, delova i opreme Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS), istakao je da je ABS nadležnom Minisitarstvu uputila predlog izmena koje se odnose na to da se ubuduće kolica za žitni heder tretiraju kao radna mašina i da stoga nije potrebna njihova registracija, zatim, da se poveća maksimalno dozvoljena širina žitnog kombajna sa 3,12 na 3,50 m u javnom saobraćaju kao i da se obavezno korišćenje zaštitnih struktura (zaštitni ram i kabina) na polovnim traktorima planirano za 1. januar 2019. kako je predvišeno sadašnjom zakonskom regulativom na 1. januar 2022, prenosi portal Poljoprivrednik.


U toku 4. industrijska revolucija u proljoprivredi

Centralna tema bila su dostignuća u razvoju poljoprivredne tehnike. Da je u toku 4. industrijska revolucija i u poljoprivredi i da su elektronski sistemi sve prisutniji, svojim predavanjem potvrdio je prodekan Poljorpivrednog fakulteta Lazar Savin govoreći o najnovijim dostugnućima na polju poljoprivredne tehnike koja su prikazana na nedavno održanom sajmu EIMA u Bolonji. Ova dostignuća, kao i budući razvoj, kako sistema za preciznu poljoprivredu, tako i hibridnih, elektro pogona i alternativnih pogonskih goriva, imaju zadatak da njihovo korišćenje unapredi poljoprivrednu proizvodnju i na taj način obezbedi dovoljno hrane za sve veću ljudsku populaciju.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.