Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.12.2018.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

David Solomon, osnivač projekta Thinking Cities - U fokusu pametnih gradova moraju biti ljudi

David Solomon
Pametni grad je naselje koje zaista razume potrebe svih svojih stanovnika i čini sve da funkcioniše za njih. Pun sam energije kada se probudim u gradu koji radi za mene, da bih bio što radosniji i produktivniji, bez obzira da li je to zbog prijatnog vazduha koji udišem ili mreže javnog prevoza koja me bez napora dovodi tamo gde treba da stignem, kaže u razgovoru za eKapiju David Solomon, osnivač projekta Thinking Cities.

Naš sagovornik bio je jedan od moderatora konferencije Smart City Festival 2018, održane nedavno u Beogradu, za koju ističe da je imala govornike i paneliste svetske klase, ali da poruka mora da se pošalje još široj javnosti i da treba raditi na tome da sledeće godine dobije publiku kakvu zaslužuje.

David Solomon ima više od 25 godina iskustva u vođenju međunarodnih nevladinih organizacija i projekata posvećenih rešavanju konflikata i humanitarnoj diplomatiji. Širom sveta inicira inovativne projekte održivih pametnih gradova, internacionalizacije i rebrendiranja, tehnoloških startapova... Trenutno razvija projekat Thinking Cities, a prvi u nizu gradova uključenih u ovu inicijativu je Barselona. Poslednjih 15 godina je stanovnik Beograda.

eKapija: Šta je to što gradove čini "pametnijim"?

- Orijentisanost na građane, odnosno pristup kojim su njegovi stanovnici u fokusu. To je ono što volim da nazivam funkcionalnim održivim sistemom koji vodi do Citi-Zena! Kada je građanin toliko pod stresom da nikada ne doživljava sadašnjost već konstantno žuri do sledećeg mesta i sledeće osobe, onda je to stanje Zena nedostižno, baš kao i ostvarivanje kontakta između Građanina i njegovog urbanog prostora.

eKapija: Koja vrsta inovacija je za njih najvažnija?

- Svaka koja nas čini nasmejanim. A da bismo se zaista iskreno i duboko smejali, moramo takođe duboko i da dišemo, tako da je moj predlog početi sa inovacijama posebno u sektoru saobraćaja i prevoza, koje unapređuju kvalitet vazduha.

eKapija: Koja je uloga građana u takvom "pametnom okruženju"?

- Da preuzmu ličnu odgovornost za javni prostor i različita urbana okruženja sa kojima su u interakciji.

eKapija: Inicirali ste projekte pametnih gradova u Južnoj Americi, Aziji, Evropi i na Bliskom Istoku. Koji projekti su najaktuelniji i koje su njihove glavne teme, odnosno sadržaj?

- Izabraću jedan koji je trenutno u toku. Naime, u SAD razvijam sistem pametne evakuacije. Inovacija je kreativna i uzbudljiva. Pokretanje startup-ova je takođe kreativan proces. Moderiranje konferencija o pametnim gradovima je nešto što volim da radim jer me broj i kalibar ljudi koji dolaze na ovakve panele čini da se uvek osetim izuzetno privilegovanim.

eKapija: Pokrenuli ste i veoma zanimljiv projekat – Thinking Cities. Dokle je stigla njegova realizacija i koji su sledeći koraci?

- WeAreBarcelona.org je prvi projekat u nizu. Trenutno razgovaram sa mnogim drugim gradovima u Evropi, kako bih počeo da razvijam projekat i kod njih. Ideja je da ispričamo priču i iskustvo gradova iz perspektive 50 stanovnika, i to kroz film, knjigu i izložbu.

eKapija: Živite u Beogradu poslednjih 15 godina. Kako vidite srpsku prestonicu i ostale gradove u Srbiji? Koliko su "pametni" i u kom pravcu bi trebalo dalje da se razvijaju?

- Postoji ogroman jaz između Beograda, Novog Sada i većine drugih gradova koje sam imao prilike da posetim u Srbiji. Ipak, jednu stvar svi ovi gradovi dele kao dragocenu zajedničku imovinu: neverovatno gostoljubive ljude.

Stalan uticaj turista koji dolaze, zaljubljuju se u grad ili u određenu osobu i odlučuju da ostanu je izuzetno koristan za diskusiju koja vodi ka velikoj inovativnosti i preduzetničkom duhu. Savet? Gradite i razvijajte prostor za kreativne sinergije! U Beogradu već postoje divni habovi i co-working prostori, zato radite sve kako bi procvetali i proširili se širom Srbije – zaključuje u razgovoru za eKapiju David Solomon.

Kompletan sadržaj biltena Pametni gradovi - digitalnom transformacijom do novih poslovnih šansi pročitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.